fbpx
Petak , 26 Aprila 2024

Fojničanin Irfan Karahmet učesnik vojne parade u Atini u Grčkoj

Već smo pisali o nekoliko naših mladih i perspektivnih Fojničana koji su svoje visoko školovanje nastavili na prestižnim vojnim akademijama u Evropi.

Također, govorili smo da ih, po završetku školovanja, očekuje vojna karijera u Oružanim snagama naše domovine Bosne i Hercegovine.

Jedan od te plejade mladih Fojničana je i Irfan Karahmet koji je svoje visoko školovanje nastavio na Evelpidon akademiji u Atini u Grčkoj.

„Evelpidon akademija je jedna od najprestižnijih akademija na svijetu, po opštem rangu se nalazi na 7. mjestu, a kada su u pitanju kopnene akademije, nalazi se na trećem mjestu“ – govori nam Irfan.

Irfan je rođen u Fojnici, 20. januara 1999. godine.

Roditelji su mu Ibrahim i Đenita Karahmet te ima stariju sestru Elmu.

Osnovno i srednje (medicinska škola-opšti smjer) obrazovanje je završio u Fojnici.

U kratkom razgovoru za naš portal je kazao da je izuzetno zahvalan državi BiH te da mu je velika čast što ima priliku da se školuje na Evelpidon akademiji te da se raduje činjenici što će nakon završetka školovanja obavljati časno zanimanje u Oružanim snagama BiH.

„Kadet sam druge godine i od malena sam znao da je poziv vojnika pravi poziv za mene“ – govori Irfan.

Kazao nam je da svojim školovanjem u Atini stekao i veliki broj poznanstava sa ljudima iz različitih dijelova svijeta te da je stekao i stječe veliki broj iskustava na terenu koja su psihološki i fizički zahtjevna.

Osim naše želje da se čujemo sa Irfanom, povod je bio i jučerašnja vojna parada povodom Dana nezavisnosti Grčke.

Naime, 25. mart se obilježava kao Dan nezavisnosti Grčke te je organizovana i velika vojna parada.

Vojna parada u Atini

Ono što je bitno istaći jeste da je Irfan bio u prvom redu parade što je izuzetno počasno mjesto te da su marširali pred predsjednikom Grčke.

Za kraj, treba kazati da se naši Fojničani koji su na vojnoj akademi i u Atini druže, a u prilogu možete vidjeti fotografiju naših budućih fojničkih oficira (Irfan Karahmet, Alija Sarvan i Amil Konjicija).

Pročitajte i ovo

Okrugli sto u Fojnici o životu i djelu Hadžema Hajdarevića

Učesnici su se okupili u prostorijama Turskog kulturnog centra u Fojnici, a u okviru 40. …