fbpx
Utorak , 16 Aprila 2024

Okončana istraga: Mekić staricu silovao i usmrtio, a potom ubio i svoje drugove

Tužilaštvo u Travniku okončalo je istragu koju je vodilo protiv Narcisa Mekića (24) iz Bugojna, osumnjičenog za nezapamćeni zločin koji se krajem septembra prošle godine dogodio u ovom srednjobosanskom gradiću.

Kako nam je potvrdila glasnogovornica Tužilaštva SBk Ernesa Beganović, protiv Mekića je podignuta optužnica, koja je dostavljena Kantonalnom sudu u Novom Travniku na potvrđivanje.

– Optužnicom se Narcisu Mekić stavlja na teret da je počinio krivično djelo razbojništva iz člana 289 stav 3 KZ FBiH (kada je neka osoba s umišljajem usmrćena) u sticaju sa krivičnim djelom Silovanje iz člana 203 stav 2 KZ FBiH u odnosu na oštećenu A. K., dok mu se u odnosu na oštećenog M. M. stavlja na teret krivično djelo ubistvo iz člana 166 stav 2 tačka a) KZ FBiH (ko drugog usmtri na okrutan ili podmukao način), a u odnosu na oštećenog D.S. krivično djelo Ubistvo iz člana 166 stav 1 KZ FBiH – potvrdila nam je Beganović.

Mekić  je , kako je utvrđeno istragom, zajedno sa prijateljima Denisom Sefrovićem (24) i Muhamedom Meškinom (23), a koje je kasnije također ubio, upao u kuću starice Ankice K., na kojoj su se iživljavali, a potom je ubili i opljačkali.

Po povratku u kuću gdje su prethodno pijančili, navodno su se posvađali oko plijena, da bi Mekić ubio Meškina, a zatim zapalio kuću. Seferović je, navodno, preminuo uslijed udisanja dima, a potom i izgorio u požaru.

Zločin je otkriven ujutro kada je prijavljen požar u ulici Kovačuša, gdje su, nakon gašenja, pronađena tijela Seferovića i Meškina. Dva sata kasnije prijavljen je pronalazak tijela starice na drugom kraju grada.

Klupko ovog strašnog zločina se tada počelo odmotavati, a istražitelji su pronašli i uhapsili Mekića. Na smetljištu je pronađena i njegova krvava odjeća, a u kućama su nađeni noževi i čekić sa tragovima krvi.

Kasnije je vještačenjem centra za forenziku u Sarajevu utvrđeno da je nesretna starica i silovana, a pronađeni biološki tragovi su pripadali Mekiću.

faktor.ba

Pročitajte i ovo

Merjema Karalić: Mlada doktorica iz Kiseljaka i ponosni nosilac “Srebrene značke” Univerziteta u Sarajevu

Danas vam donosimo priču o Merjemi Karalić, naša vrijedna i posvećena 27-godišnja doktorica svakako da …