fbpx
Subota , 20 Aprila 2024

Imam Atik džamije Ahmed ef. Vuković džumansku hutbu posvetio Danu nezavisnosti

Imam Atik džamije u Fojnici, Ahmed ef. Vuković, danas je povodom 01. marta, Dana nezavisnosti BiH, džumansku hutbu posvetio ovome Danu.

Pročitajte integralnu hutbu koju je napisao ovaj mladi imam…

PATRIOTIZMU NAS VJERA UČI

Hvala pripada samo Allahu dž.š., salavat i selam na Muhammeda a.s., na njegovu porodicu, na časne ashabe, na sve plemenite šehide, evlije i one koji na onaj vječni svijet preseliše sa imanom u srcima.

Cijenjeni vjernici, u današnjoj hutbi, posebno se sjećamo svih naših šehida koji su životima svojim posvjedočili ljubav prema domovini BiH. Da njihova borba nije bila uzaludna, znamo iz 154. ajeta sure Bekare, gdje Allah dž.š., kaže :“ Ne govorite za one koji su poginuli na Božijem putu da su mrtvi! Naprotiv, oni su živi, ali vi to ne osjećate!“

Osnovna razlika između čovjeka i životinje je razum kojim je Uzvišeni Allah dž.š., počastio čovjeka. Kada je On Svevišnji stvorio Zemlju upitao je sva Svoja stvorenja ko želi da preuzme ulogu i emanet halife ( namjesnika ) na Zemlji. Sva stvorenja su se razbježala, osim čovjeka. To je bio odraz slobodne volje, slobodnog izbora. Hrabrost čovjeka ga je učinila namjesnikom na Zemlji. Hrabrost bosanskog čovjeka da osnuje nezavisnu i suverenu državu BiH, bila je odraz i slobodne volje i hrabrosti. Šejtan je zbog čovjekovog izbora i hrabrosti da preuzme ulogu halife na Zemlji, postao čovjekov zakleti neprijatelj koji nikada ne miruje. Šejtan je bio kukavica, da se razumijemo.

Isto vam je i sa onima koji i dan danas ne mogu da podnesu hrabrost bosanskog čovjeka da osnuje nezavisnu državu BiH. Od tog 1. marta 1992. godine šejtan je preko svojih odanih podanika pokušao da uzurpira pravo na slobodu i život svima koji su izrazom svoje slobodne volje potisnuli u sebi sve ono hajvansko i tako, rekao bih, opravdali epitet halife, Božijeg namjesnika, na ovim našim prostorima.

Muhammed a.s., je u jednoj predaji, za koju se kaže da je daif ( slaba ) rekao :“ Ljubav prema domovini je dio vjerovanja.“  Na ovaj način Muhammed a.s., kod svojih sljedbenika afirmiše patriotizam kao iskonski osjećaj pripadnosti domovini. Voliti domovinu, svoj vatan, svoj toprak, sunnet je Muhammeda a.s. Naš poznati alim i šejh, Mustafa Jujo, dobije jedne prilike poziv iz tada moćnog Stambola da bude redovni profesor na tamošnjim najjačim katedrama. U isti mah, dobija poziv iz Mostara da postane muftija u Mostaru. Njegovi prijatelji iz Stambola su ga pokušavali nagovoriti da ostane tamo kao ugledni profesor. On im tada, gotovo nostalgično odgovara :“ Ja osjećam da povjetarac Svemogućeg dolazi iz pravca Hercegovine.“

Lažni patriotizam nam ne treba. Potrebno je pomoći ovom našem čovjeku i pružiti mu ambijent da ljubi svoju domovinu sa gradilišta bosanskih, a ne da čezne za domom iz bjelosvjetskih krajeva od Švedske do Slovenije! Domovina se voli služeći joj. Ta usluga se ne naplaćuje. Domovina se voli tako što se za pravdu u njoj bori. Ako pazim gdje ću papir baciti, ja volim svoju domovinu. Granice ove domovine su krvlju šehidskom natopljene. Djecu svoju trebamo tome učiti.

Sa ovog časnog mjesta, čestitam svima Dan nezavisnosti BiH, moleći Uzvišenog za berićet, nafaku i zdravlje svih nas koji volimo domovinu Bosnu i Hercegovinu.

Pročitajte i ovo

Preminuo je Stjepan (Pero) Oroz iz Fojnice

Preminuo je Stjepan (Pero) Oroz iz Fojnice u 64. godini života. Ukop i misa zadušnica …