fbpx
Ponedjeljak , 25 Maja 2020

FOTO: 40 planinara iz više gradova pohodilo najviše vrhove Vranice

Još jedna uspješno organizirana zimska tura PD “Vranica” Fojnica ovaj vikend (nedjelja – ponedjeljak) je održana po predivnom vremenu na matičnoj planini Vranici!

Na ovom je ugodnom, a može se reći i zahtjevnom usponu, učestvovalo četrdesetak planinara iz šire regije ( Fojnica, Kiseljak, Kreševo, Visoko, Busovača, Kakanj, Sarajevo) s ciljem uspona od lokaliteta Jezernice (1000 m) do Prokoškog jezera (1636 m) a zatim do snijegom okovanih vrhova Ločike (2107 m) i Nadkrstaca (2112 m)!

Na vhove su se ispenjali najuporniji, njih dvadesetak, dok su ostali uživali u sniježnom ambijentu zaleđenog Prokoškog jezera ispijajući planinske čajeve u toploj kolibi!

Povratak do Jezernice je uslijedio u popodnevnim satima, nakon povratka grupe sa vrhova, umorni, ali zadovoljni!

Jedna manja grupa je ostala na Prokoškom jezeru noćiti, a sutradan su u povratku napravili atraktivnu turu sa Prokoškog, preko vrha Stražice (1808 m), te lokaliteta Panja i Mujakovića do Tovarišta (600 m), za što im je trebalo četiri sata pješaćenja uz pomoć krpalja!

Oni koji namjeravaju ovih dana posjetiti Prokoško jezero, mogu računati na dobro ugaženu prtinu od Jezernice, preko Sivke i Kotla za nekih dva sata pješaćenja!

Pročitajte i ovo

Bajram namaz klanjan u Fojnici: Čaršijska džamija je bila premala da primi sve vjernike

Jutros je u Fojnici bajram-namaz klanjan u 5 sati i 54 minute. Centralna bajramska manifestacija …