fbpx
Četvrtak , 25 Aprila 2024

Proizvođači namještaja MS&WOOD i GAZZDA predstavili brendove na svjetskom sajmu u Stockholmu

Bosanskohercegovačke kompanije predstavile su se na vodećem svjetskom događaju skandinavskog dizajna Stockholm Furniture and Light Fair 2019 , koji se održao u Stockholmu u periodu od 5. do 9. februara 2019. godine.

Među poznatim imenima dizajna poput Fritz Hansen, Vitra, kao i nedavno nastalim Muuto, Ferm Living, Menu, rame uz rame su se prezentirale i BiH kompanije Gazzda, Artisan, MS&WOOD, kao i švicarska kompanija sa bosanskim korijenima Woak.

Kompanija Zanat je zajedno sa Muro Scents Co., Monica Förster Design Studio predstavila zajednički projekat za velika švedska imena, “Scentense”, proizvod koji predstavlja senzualno iskustvo u mirisu i dizajnu.

Bh. kompanije namještaja već par godina uzastopno izlažu na sajmu u Švedskoj. Njihovi prihodi su se prethodnih par godina udvostručili i već se etabliraju kao veliki igrači na skandinavskom tržistu.

Dokaz tome jeste da je jedan od bh. brendova, Zanat, odabran da oprema neke od najvećih arhitektonskih zdanja u Stockholmu, kao sto je Nacionalni Muzej u Stockholmu, Ett Hem koji je proglašen jednim od najljepših 50 hotela na svijetu, prema Telegraph Travel. Najnoviji projekat druge kompanije jeste opremanje restorana sa Michelin zvijezdom u centru Stockholma.

“Kada u zemlji koja je odrasla na nasljeđu dizajna i kreativnosti, BiH kompanije mogu da ravnopravno konkuriraju, onda je to znak da iza njihovog rada mora stajati izuzetan kvalitet i autentičnost, što su i pokazali na ovom sajmu”, rekla je Emina Hajrić, predstavnica Švedske privredne komore u BiH koja je zajedno sa kolegom Amirom Ćoralićem doputovala u Stockholm.

“Sretni smo sto smo prisustvovali sajmu i sa opravdanošću možemo reći da su ove kompanije lideri okosnica razvoja dizajna i industrije namještaja u BiH. Cilj nam je da zajedno identificiramo nove mogućnosti i potencijale za daljni razvoj ovih kompanija i da na taj način jačamo švedsko- bosanska partnerstva i radujemo se projektima koji su pred nama” dodaju iz Švedske privredne komore u BiH.

Sedin Ćeman , komercijalni direktor MS&WOOD je bio jako zadovoljan sa pažnjom koju su dobili na sajmu.

“Namještaj MS&WOOD je izuzetno dobro prihvaćen na Stockholm Furniture and Light Fair. Imali smo dojam da naš namještaj uistinu pripada tom tržištu. Klijenti su čak mislili da smo skandinavski brand, što imponuje. Međutim, promoviramo se isključivo kao bosansko-hercegovački brand i želimo da se na taj način etabliramo i budemo ambasadori naše zemlje na svjetskoj sceni”.

S njim se složio i direktor i osnivač kompanije Gazzda, Zlatko Tanović, koji je dodao da kroz svoj rad žele dalje jačati i promovisati potencijale BiH kada je u pitanju dizajn i kvalitet namještaja u BiH.

Predstavnici BiH izrazili su zadovoljstvo interesom posjetitelja sajma i ostvarenim sastancima, te naglasili da su već dogovoreni sastanci i pregovori za ulazak u nove projekte.

klix.ba

Pročitajte i ovo

Influenserica Adna Helić nakon izlaska iz pritvora: “Najveća snaga koju čovjek može da nosi sa sobom je čista savjest”

Influenserica Adna Helić, koja je privedena u sklopu akcije “Black Tie 2” u Sarajevu, puštena …