fbpx
Četvrtak , 18 Jula 2024

Edin Čamaga pješači 16 kilometara kako bi ga muhafiz preslušao

Dvadesetdvogodišnji Edin Čamaga iz Visokog uči Kur'an napamet i želja mu je da uskoro postane hafiz, čime bi, kaže, ispunio i majčinu želju.

Da bi došao do svog muhafiza, kako bi ga preslušao ono što je naučio, Edin pješači 16 kilometara.

– Moj muhafiz je hafiz Zijad efendija Dervić. Nekoliko puta mjesečno idem kod njega kako bi me preslušao ono što sam naučio i kako bi mi dao upute kako dalje da učim, šta treba da ispravim. Kada imam novac za prijevoz, onda odem taksijem, a kada nemam, onda pješačim – priča Čamaga.

Njegov muhafiz mu je, kako bi mu olakšao, predložio da ga, kada ne može doći do njega, presluša putem videopoziva.

– Sada ne moram ići tako često. Ovako štedim vrijeme i energiju, ali ipak više volim kada odem i sjednem pred hafiza, i taj umor bude slatki umor. Za Kur'an mi ništa nije teško – ističe Edin.

Kaže da je od malih nogu zavolio Kur'an, kada ga je majka upisala u mekteb.

– Već sa pet godina naučio sam sufaru, ali moj efendija Hidajet Čeho često me vraćao da utvrdim i obnovim, što je dodatno ojačalo moje znanje. Rahmetli mama mi je bila najveća podrška, davala mi je podstrek da učim i budem sve bolji. A njena želja je bila da postanem hafiz i to me dodatno motiviše – priča Čamaga.

Iako je završio srednju ekonomsku školu, želja mu je i da vanredno završi medresu, te da jednog dana može biti hodža, muallim.

– Uz Allahovu dž.š. pomoć ništa nije teško. On daje bereket i nafaku, ali za nafakom treba i ići, ne čekati da nešto samo dođe. Redovan sam na namazu u džematu, obilazim visočke džamije, volim da promijenim. Dani su mi organizovani tako da je sve podređeno učenju, ali vrijeme provodim i sa svojim ukućanima – kazao je Čamaga.

Majka mu je umrla prije sedam mjeseci, te se o njemu, njegovom bratu i sestri brine otac.

– Otac je nezaposlen, ali ode kada ga neko zove da nešto uradi, za dnevnicu. Sestra Emina je deveti razred osnovne škole, a brat Emir drugi srednje. Emina nam kuha, posprema, a mi joj u svemu pomažemo. Kući u kojoj nema majke sve fali, ali mi se uzdamo u dragog Boga – priča Čamaga koji je prije svega jedan izuzetno skroman mladić dok sa sestrom sjedi u toploj sobi od svega pet-šest kvadrata, bez televizije, bez luksuza, Facebook profila, mobitela i svega onoga što mladi danas imaju.

Edinu su dobri ljudi poklonili putovanje na umru, te se, kaže, psihički i fizički priprema za ovo životno putovanje.

–  Želja svakog vjernika je da posjeti ovo mubarek mjesto. Poslanik je kazao da je namaz u Medini, u Poslanikovoj džamiji bolji od hiljadu namaza obavljenih u drugim džamijama, a namaz u Mekki bolji je od sto hiljada namaza obavljenih na drugom mjestu i to je ono što me veseli – kaže Čamaga.

faktor.ba

Pročitajte i ovo

Najbolji mladi igrač Eura: Yamal je vezan za svoju nanu, kupio joj i kuću

Lamine Yamal (16) proglašen je za najboljeg mladog igrača Evropskog prvenstva 2024. godine. Njegov zapanjujući udarac …