fbpx
Ponedjeljak , 17 Juna 2024
vlada ks

Neprincipijelna Vlada Kantona Sarajevo: Može na neodređeno s diplomom iz Širokog Brijega

Samo pet dana nakon uvođenja moratorija na zapošljavanje Vlada Kantona Sarajevo zaposlila je jednu osobu na neodređeno vrijeme. Mehaničar, koji se doškolovao u Širokom Brijegu, u narednom periodu bit će zadužen za pripremanje i realizaciju sjednica Vlade KS, saznaje Klix.ba.

“A. Dž. (ime i prezime poznato redakciji), primljen na neodređeno vrijeme na radno mjesto višeg referenta za pripremanje i realizaciju sjednica u Odjeljenju za pripremanje, organizovanje i realizaciju sjednica Vlade u Stručnoj službi Vlade Kantona Sarajevo, stupa na posao 14. januara 2019. godine”, piše u rješenju koje je doneseno 8. januara 2019. godine.

U Vladu Kantona Sarajevo primljen je namještenik samo pet dana nakon što je novi saziv izvršne vlasti na čelu s premijerom Edinom Fortom usvojio zaključak u kojem se navodi kako Vlada KS nastavlja moratorij na novo zapošljavanje na neodređeno vrijeme u svim kantonalnim organima od 1. januara 2019. godine do 31. decembra 2019. godine.

“Vlada Kantona Sarajevo neće davati saglasnost za prijem na neodređeno vrijeme dok je na snazi Zaključak Skupštine Kantona Sarajevo od 12. oktobra 2018. godine”, navedeno je u zaključku koji potpisuje predsjednik Vlade KS Edin Forto.

Ovaj zaključak iz Vlade Kantona Sarajevo dostavljen je svim kantonalnim subjektima, uključujući i zdravstvene ustanove poput Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu (KCUS) i Opće bolnice “Prim.dr. Abdulah Nakaš”. Ta ista vlada, koja je uvela moratorij, samo nekoliko dana nakon prosljeđivanja zaključka prva je prekršila usvojeno pravilo.

Viši referent za pripremanje i realizaciju sjednica Vlade KS primljen je na neodređeno vrijeme bez položenog stručnog upravnog ispita, a koji će morati položiti u roku od šest mjeseci od dana stupanja na posao.

U obrazloženju o prijemu u radni odnos navedeno je da je rješenje konačno i da je A. Dž. ispunio uslove za obavljanje poslova višeg referenta za pripremanje i realizaciju sjednica Vlade KS (završena gimnazija ili ekonomska škola SSS-IV stepen, najmanje deset mjeseci radnog staža, položen stručni ispit i poznavanje rada na računaru).

“Uvidom u personalne dokumente imenovanog utvrđeno je da je završio Srednju strukovnu školu s pravom javnosti Centar za obrazovanje Široki Brijeg, struka ekonomija i trgovina (Svjedodžba broj: 1647-4-M-122-6/18 od 8. januara 2018. godine) i da ima dokaz o poznavanju rada na računaru (Certifikat broj: Diploma KEIKO learning centar od marta 2018. godine)”, nevedno je u rješenju o prijemu u radni odnos.

Mehaničar, koji se doškolovao u Širokom Brijegu, vršiti će, između ostalog, poslove izrade nacrta i prijedloga dnevnog reda sjednica Vlade KS, kompletirati i otpremati materijale za sjednice, voditi zabilješke na sjednicama, dostavljati akte na razmatranje Skupštini KS i izrađivati izvještaje.

Ovo nije prvi put da novi saziv vlasti u Kantonu Sarajevo pokazuje neprincipijelnost. Javnost je nedavno ostala negativno iznenađena nakon što je predsjednik Vlade KS Edin Forto, koji se naknadno izvinio javnosti, zatražio isplatu paušala u Domu naroda Parlamenta FBiH i to u trenutku dok je predlagao ukidanje paušala zastupnicima u Skupštini KS.

Pročitajte i ovo

Divna priča iz BiH: Mještani efendiji poklonili automobil za Bajram

Nezapamćen Bajram u Željeznom polju: Zuhdija ef. Ridžal dobio automobil na poklon kao mali znak …