fbpx
Četvrtak , 25 Aprila 2024
49434420

Legenda o džamiji u Pločarima kod Fojnice

49434420

 49434420

Piše: Haris Zulum

Nekada su Pločari bili na glasu kao bogato mjesto na starom putu Fojnica-Kiseljak. 

Kada bi završili poljske radove, stanovnici ovog kraja bavili su se raznim zanatima, ponajviše kovanjem ploča za potkivanje konja, pa je tako mjesto dobilo ime Pločari. 

Iz osmanskih deftera saznajemo da su Pločare činila skupina sela u dolini Fojničke rijeke, od kojih se jedno spominje pod imenom Štićevo (Štitovo). Danas je poznato kao Polje Šćitovo, dok je prvobitno ime nestalo. Tu su živjele u slozi i ljubavi porodice: Zečevića, Hasanhodžića, Kara, Imamovića, Šabića, Durića, Behrića i dru­gih. 

Prva džamija u Pločarima nalazila se u sredini sela koja su činila džemat: Lopara, Šćitova, Oglavka, Mrakove i Hercega. Datirala je iz osmanskog perioda, a pored nje bio je stari hrast star oko 400 godina. 

Od starijih stanovnika se prenosi da je posađen iste godine kada je građena i džamija, te se i na taj način sačuvao dokaz o starosti i historiji ove džamije.

Priča se da je staru džamiju podigao jedan mještanin čija je kuća bila udaljena oko 150 metara od tog mjesta. Bio je skroman, tih i vrijedan, kakav treba da bude svaki vjernik. U proljeće je doveo maj­store koji će graditi džamiju, zaklao kurban na mjestu temelja i zaputio se da proda robu koju je preko zime iskovao. Čim je otišao na put neki zlobnici rekoše majstorima da on nema novca da ih isplati za taj posao.

Po povratku s puta, nađe radnike kako smrknuti sjede, ne govore i ne rade ništa. ,,Šta je bilo majstori? Zašto ne ra­dite? “Šutili su i dalje, dok njihov predradnik ne reče: ,,Domaćine! Mi započesmo evo s Božjom pomoću džamiju, ali ti nam ne pokaza da imaš para, a tvoji mještani kažu da ti para nemaš.” Odveo je predradnika kući i otvorio gvozdena vrata od kase. Otključao je jedan veliki gvozdeni sanduk, a unutra su se u malim san­ducima presijavali zlatni, srebreni i bakreni novci. A onda mu je rekao:,,Kojim parama želiš da odmah isplatim tebe i tvoje radnike?“

Kada se vratio, majstor je rekao ostalima šta je vidio. „Ima para da gradi i dvije , i to bolje od ove džamije, ako hoće. “Radnici su zatim prionuli na posao i ubrzo je džamija bila izgra­đena. Majstori su, bo­gato nagrađeni, otišli veseli i zadovoljni. Džamija je zbog starosti i oronulosti obnovljena 1934. godine, a navodno je tada uništen tarih koji je svjedočio da je prvobitno podignuta 400 godina ranije.

Džematu Pločari Polje danas pripadaju sela: Pločari Polje, Šćitovo Polje, Oglavak i Smajlovići, i broji oko 290 domaćinstava. Džemat se sastaje u novoj džamiji izgrađenoj 1963. godine, porušenoj u ratu 1994. godine, ali obnovljenoj i svečano otvorenoj 1998. godine.

Pročitajte i ovo

Influenserica Adna Helić nakon izlaska iz pritvora: “Najveća snaga koju čovjek može da nosi sa sobom je čista savjest”

Influenserica Adna Helić, koja je privedena u sklopu akcije “Black Tie 2” u Sarajevu, puštena …