fbpx
Četvrtak , 18 Aprila 2024
fojn1

Prema zvaničnim podacima u proteklom ratu u Fojnici je poginulo 313 osoba

fojn1

 fojn1

Analiza prostorne distribucije ljudskih žrtava, što je i posljednji dio u prikazu „Bosanske knjige mrtvih“, podijeljena je u sedam regija, koje su vezane za doline rijeka, pa je tako šest regija dobilo nazive po rijekama, dok je Sarajevo, kao glavni grad BiH i posebno teritorijalno uređena administrativna jedinica, posebno tretirano.

Dakle, riječ je o sljedećim regijama: Podrinje, Pounje, Neretva, Vrbas, Posavina, Centralna Bosna i Sarajevo.

Regiju Centralna Bosna čine općine geografski locirane u srednjem toku rijeke Bosne, kao i one općine koje gravitiraju području koji je i inače poznat pod nazivom Centralna Bosna, a u kojoj se nalaze ove općine: Breza, Busovača, Fojnica, Kakanj, Kiseljak, Kladanj, Kreševo, Maglaj, Novi Travnik, Olovo, Teslić, Tešanj, Travnik, Vareš, Visoko, Vitez, Zavidovići, Zenica i Žepče. 

U ovom području ukupno je smrtno stradalo 11 290 građana ili 11,76% u odnosu na ukupne ljudske gubitke u BiH. Tabela ispod prikazuje općine na ovom području.

 regija Centralna Bosna

Po zvaničnom spisku koji je objavila Mreža mira, s područja opštine Fojnica poginulo je 313 osoba.

Od ukupnog broja, 294 je muškaraca i to 269 vojnika i 25 civila. Ostalih 19 žrtava rata su žene i to 17 civila i 2 pripadnice vojnih odreda.

Uzevši u obzir predratni popis stanovništva iz 1991. godine kada je u Fojnici zvanično živjelo 16296 osoba, broj poginulih osoba iznosi 1,92% ukupnog stanovništva Fojnice.

 

Pročitajte i ovo

Džemat Calw u Njemačkoj – primjer sklada i uspješnog rada naših ljudi u dijaspori

U Calwu, gradu udaljenom 45 km od Štutgarta, egzistira Džemat IGBD Calw. Formiran je 1990. …