fbpx
Subota , 24 Februara 2024
873x400

Fojnica: Kvizovi znanja skraćuju duge zimske noći

873x400

 873x400

Kvizovi znanja skraćuju duge zimske noći

„Pub Riverside“ u Fojnici organizira ovu vrste kviza od maja. Kviz se sastoji od 10 kategorija: kultura, historija, enigmatika, sport, nauka, zabava, životni stil, „Pub Riverside“ i svijet

„Pub kvizovi“ općeg znanja su trend u susjednoj Hrvatskoj, a odnedavno se taj vid zabave i druženja preselio i u naše krajeve, prvo u Hercegovinu, a onda na Kreševo, Fojnicu, Kiseljak i Busovaču.

Pet pitanja

Većinom su takmičari mladi ljudi, a, osim zabave, kviz je edukativan jer je potrebno široko znanje iz različitih kategorija. Starosna dob nije ograničena, a među takmičarima je i dosta pripadnica ljepšeg spola.

„Pub Riverside“ u Fojnici organizira ovu vrstu kviza od maja ove godine. Jedan od inicijatora organiziranja kviza je Željko Krajina iz Fojnice, koji je ujedno i moderator.

– Kviz organiziramo svakog drugog ponedjeljka, a do sada je održan tri puta. Sastoji se od 10 kategorija, a to su: kultura, historija, enigmatika, sport, nauka, zabava, životni stil, „Pub Riverside“ i svijet. U svakoj kategoriji ima po pet pitanja, koja se boduju zavisno od težine pitanja od 10 do 50 bodova. Ekipu čine 4 takmičara, a kotizacija iznosi 5 KM po igraču. Nagradni fond je novčani i formira se od kotizacije za prvo, drugo i treće mjesto, dok četvrtoplasirani imaju besplatnu kotizaciju za naredni kviz. Također imamo često i posebne nagrade od organizatora – pojasnio nam je Krajina.

Dodaje da je do sada najveći broj prijavljenih ekipa bio 15, a takmičari su bili iz Fojnice, Kreševa, Kiseljaka i Busovače.

Dobre nagrade

Jedan od takmičara „Pub kviza“ je i Danijel Bošnjak, član ekipe „Balaši“ iz Fojnice.

– Ovo je super zabava i druženje u ovim dugim zimskim noćima, a ni nagrade nisu za odbaciti. Već dva kola smo prvaci ovog kviza, imamo i osvojeni trofej, koji trebamo odbraniti – kazao je Bošnjak.

Pobjednici kviza koji je održan preksinoć su ekipa „Sextremi“ iz Fojnice s kapitenom Dadom Trogrančićem, drugo mjesto je „Stara garda“ Kiseljak, a treće „Fojnica“.

Specijalni gost

Krajina ističe da su na jednom kvizu imali i specijalnog gosta.

– To je bio Bruno Gudelj, Fojničanin koji živi u Puli, a takmičio se i osvajao je nagrade u popularnim hrvatskim kvizovima kao što su „Potjera“ i „Najslabija karika“. Dao je neku dimenziju i ovome našem kvizu učešćem i samim pojavljivanjem – kaže Krajina.

(avaz.ba)

800x450

800x450 1

800x450 2

Pročitajte i ovo

Saobraćajna nesreća u Kiseljaku, vozač kamiona pobjegao sa mjesta nesreće

Jutros oko 6:30 sati, na području Kiseljaka u mjestu Gromiljak, došlo je do saobraćajne nesreće …