fbpx
Subota , 27 Aprila 2024
prokoskodanas 695x463

Fojnički srednjoškolci organiziraju kamp TRI DANA BEZ TRI EKRANA na Prokoškom jezeru

prokoskodanas 695x463

 prokoskodanas 695x463

Lokalni tim Fojnica Asocijacije srednjoškolaca u Bosni i Hercegovini organizuje kamp pod nazivom „Tri dana bez ekrana“, a koji će biti održan na Prokoškom jezeru u periodu od 25.08. do 27.08.2018.

Kamp pod nazivom ,,Tri dana bez tri ekrana ” je projekat koji će pozitivno uticati na srednjoškolce zbog svoje teme I znanja koje će steći. Održat će se na prepoznatljivoj destinaciji Prokoško jezero, koje obiluje ljepotama, tradicijom  I pozitivnom energijom. Planina, koliba, jezero I logorska vatra će sigurno probuditi u mladima želju I volju za životom pored interneta. Prepoznat će neke svoje talente I početi ih nadograđivati tako što će kvalitetno iskorištavati svoje slobodno vrijeme, ispunjavajući ga aktivizmom.

 Prema rezultatima istraživanja „Putokazi u zdravije društvo“ iz 2016. godine, pokazano je da 99.8% ispitanika koristi internet, a najveći procenat jesu mladi. Kod 21.7% mladih koji koriste internet javili su se znaci razvoja ovisnosti o internetu. Moć i uticaj medija, a naročito društvenih mreža danas su tako veliki da su nam se uvukli pod kožu, a razvoj novih tehnologija promijenio je svijet u kojem živimo, naše navike,ponašanje i komunikaciju. 

Društvene mreže su postale najjednostavniji način za međusobnu komunikaciju, a upravo ta činjenica nas dovodi do razmišljanja o njihovoj ulozi u životu mladih. 

Nažalost, teško je zamisliti današnji život bez interneta, jer imamo mnogo korisnih stvari od strane istog.Određeni poslovi se obavljaju preko interneta, možemo pronaći niz korisnih informacija, komunicirati sa ljudima širom svijeta i još mnogo toga što može doprinijeti lakšem načinu življenja. 

Danas internet nije ono što je bila prvobitna ideja. Sve te korisne strane su probudile ovisnost kod većine društva, što je dovelo do pojave tzv. digitalne generacije.Internet kao i sve druge vrste medija ubijaju stvarne čovjekove vrijednosti. Pojam privatnosti gubi svoj smisao, baš zbog zloupotrebe spomenutih sredstava. 

Često su mladi na internetu ismijavani, ponižavani dovedeni do vršnjačkog verbalnog, te psihičkog nasilja. Osim psihičkog, narušava se i fizičko zdravlje. Mladi se sve manje kreću, postaju sve gojazniji. Oštećenje vida, deformisani prsti, bolovi u vratu, deformisanje kičmenog stuba su veoma česta pojava danas. 

Uprkos svemu tome, za ovu digitalnu generaciju postoji mogućnost promjene.Cilj naše grupe, prije svega jeste upoznavanje mladih o ozbiljnosti pretjerane upotrebe sredstava za komunikaciju. Planirane su razne radionice, edukativnog karaktera. 

Boravak mladih na otvorenom prostoru, uz njihove vršnjake predstavljao bi pozitivnu promjenu što se tiče fizičkog, ali i mentalnog zdravlja. Pokazali bi mladima da je život bez pretjerane upotrebe interneta moguć, zapravo da je čak  puno ljepši i zabavniji.

Troškove puta,  smještaja i hrane  snose organizatori.

Prijave su otvorene do 15. avgusta 2018. godine!

Pročitajte i ovo

Poslovnica pekare “Manja” u ulici Koševo u Sarajevu prestaje s radom

Poslovna jedinica pekare Manja u ulici Koševo u Sarajevu saopćila je kako s današnjim danom …