fbpx
Srijeda , 24 Aprila 2024
1005x635

Na ahiret preselio Hazim Žolja: Kiseljačanin koji je osnovao Islamsku zajednicu i SDA u Splitu

1005x635

 1005x635

Osnivač i prvi predsjednik Islamske zajednice Split Hazim Žolja, rodom iz kiseljačkog naselja Paleža, je preselio na Bolji svijet. Žolja je iza sebe ostavio velike plodove rada i hizmeta zajednici.

Naime, Hazim Žolja, rođen 1.12.1937. godine u Gornjem Paležu, od 1966. do 1969. godine živio je i radio u Zadru, gdje je pokrenuo građevinski obrt, a od 1969. do 1999. godine živio je i radio u Splitu.

Hazim je, kroz svoju građevinsku firmu, odgojio i zanatu naučio mnoge građevinare među kojima je i rahmetli h. Karahmet Omer, osnivač firme KARADRVO.

Prema pričama njemu bliskih ljudi, Žolja je sanjao da ga budi ezan u Splitu. Nakon tog sna on je 18. 7.1983. godine održo prvi inicijalni sastanak o osnivanju IZ, kojem je i prisustvovao i rahmetli Muhamed Salkić, tadašnji sekretar Rijaseta IZ u BiH, Hrvatskoj i Sloveniji.

Na sastanku je donesen zaključak o osnivanji IZ Split. Imajući u vidu da je Split tada imao više od 2.000 muslimana, osnivanje IZ podržao je i tadašnji nadbiskup. Žolja je tada izabran za prvog predsjednika IZ Split.

U to vrijeme angažuje u Splitu mlade i avangardne imame Dževad ef. Hadžića i Hasan ef. Mujića.

Treba istaći da je Hazim Žolja osnovao i SDA Split jer je znao da bez političkog ujedinjenja i života muslimana, teško da može opstati i muslimanski vjerski život.

Kroz SDA Split i IZ Split, Hazim je odigrao ključnu ulogu u smještanju izbjeglica iz Bosne i Hercegovine i njihov dalji odlazak u zapadne zemlje.

U ratnim vremenima, od 1992. do 1995., kroz humanitarne aktivnosti Hazim je nastavio pomagati Bosni.

Osim svega navedenog, Hazim Žolja je dao snažan doprinos prosperitetu i IZ kiseljačkog kraja. Dženaza će se klanjati danas nakon ikindija–namaza u naselju Paležu, a na mezarju Brodac.

 

Pročitajte i ovo

Fojničanin Danis Hasanhodžić – Mladi borac sa velikim snovima

U srcu Bosne, rođen je budući šampion – Danis Hasanhodžić. Sa samo šest godina, Danis …