fbpx
Četvrtak , 25 Aprila 2024
srebrenicki

Vijest o još jednoj Ahdnami u Fojnici ipak netačna!? Dr. Sedad Bešlija oštro demantovao prilog iz fojničkog Samostana

srebrenicki

 srebrenicki

Jučer je BHT1 ekskluzivno objavila kako fojnički Samostan nije čuvar samo fojničke Ahdname, već je čuvar i srebreničke Ahdname iz 1799. godine.

Međutim, jučer je ovu vijest oštro demantovao, zaposlenik Instituta za istoriju Sarajevo i predsjednik Udruženja “Centar za osmanističke studije”, dr. Sedad Bešlija koji je kazao da se ne radi o tzv. srebreničkoj Ahdnami.

34274710 2094543374161730 4832110715084996608 n

On je na svome profilu na društvenim mrežama detaljno objasnio o čemu se radi te njegov status prenosimo u cjelosti!

“Upozorenje!

 Naime, danas je na BHT objavljena vijest da se došlo do “ekskluzivnog otkrića” u Fojničkom samostanu, da je pronađen “original” tzv. Srebrečnike ahdname, i to iz 1799. godine. (link: http://www.bhrt.ba/…/bhrt-prvi-snimio-srebrenicku-ahdnamu-…/)

Upozoravam javnost, da je dokument koji je predočen na portalu BHT-a, poznat još od 1949. godine zahvaljujući radu rahmetli dr Hazima Šabanovića. Svako ko se bavi ovim stvarima zna za njegov rad “Turski dokumenti iz druge polovine XV stoljeća”, Istorisko-pravni zbornik, Sarajevo, 1949. Dakako, niti je riječ o “originalu”, niti “Srebreničkoj ahdnami”, niti je datacija iz 1799. godine. A najmanje “ekskluzivno otkriće”.

Riječ je o originalu ovjerenog prijepisa berata sultana Bajazida II kaluđerima majdana Srebrenica iz 2-3.1.1499. (odnosno 19. džemazijel-evvela 904. hidžretske godine), a pisan 1619. godine rukom srebreničkog kadije Ramadana. Spomenuti kaluđeri su dobili od Mehmeda II Fatiha berat da slobodno vrše kolonizaciju na tom carskom domenu, da su im crkve i imetak zaštićeni, pa im i Fatihov nasljednik sultan Bajazid II obnavlja te povlastice. (Dakle, dokument poznat, sadržaj poznat, prežvakan na mnogim naučnim skupovima i literaturi, posebno u zadnje tri godine intenzivno)

Čak je u samom radu dr Šabanović naveo da je dr Josip Matasović koji je svojevremeno radio regeste dokumenata u Fojničkom samostanu “omaškom” napisao 1799. umjesto 1499. godine.

Dakle, još jednom se pokazalo da nije dobro dati vodoinstaleteru da vam operiše slijepo crijevo, niti malinaru da vam vadi zub 😉

(http://www.bhrt.ba/…/bhrt-prvi-snimio-srebrenicku-ahdnamu-…/)”

 

Pročitajte i ovo

Influenserica Adna Helić nakon izlaska iz pritvora: “Najveća snaga koju čovjek može da nosi sa sobom je čista savjest”

Influenserica Adna Helić, koja je privedena u sklopu akcije “Black Tie 2” u Sarajevu, puštena …