fbpx
Četvrtak , 18 Aprila 2024
Screenshot 2

Kiseljačanin Dženad Grošo novi glavni zapovjednik Sudske policije FBiH

Screenshot 2

 Screenshot 2

Predsjednik Vrhovnog suda Federacije BiH jučer je donio odluku da se Dženad Grošo imenuje, odnosno rasporedi na dužnost glavnog zapovjednika Sudske policije Federacije Bosne i Hercegovine.

 Odluka je donesena u skladu sa ovlaštenjima predsjednika Vrhovnog suda FBiH, proisteklim iz Ustava Federacije BiH i Zakona o sudskoj policiji Federacije BiH, a u postupku implementacije odredbi nove Uredbe o činovima službenika sudske policije u FBiH i Pravilnika o izmjenama i dopunama Pravilnika o unutrašnjoj organizaciji u Sudskoj policiji FBiH.

 S obzirom na naprijed navedeno, raniji glavni zapovjednik Edin Vehabović, koji je dužnost glavnog zapovjednika obavljao prethodnih 11 godina, odlukom predsjednika Vrhovnog suda FBiH preraspoređen je na radno mjesto pomoćnika glavnog zapovjednika Sudske policije Federacije BiH za operacije, sigurnost i operativno dežurstvo, na kojoj poziciji će, shodno novoj sistematizaciji radnih mjesta u Sudskoj policiji, zamjenjivati glavnog zapovjednika.

 Iz biografije

 Dženad Grošo je rođen 1979. godine u Kiseljaku, a nakon završene osnovne škole upisuje Srednju policijsku školu u Sarajevu, gdje nakon četverogodišnjeg školovanja stiče zvanje policajca tehničara za poslove bezbjednosti. Grošo je pohađao Pravni fakultet Univerziteta u Sarajevu, gdje stiče zvanje magistra prava, a također ima položen pravosudni ispit.

 Kako je izdvojeno iz njegove biografije, u Sudskoj policiji Federacije BiH je zaposlen od samog osnivanja iste službe, tj. više od 19 godina, a tokom svoje radne karijere je obavljao sljedeće dužnosti: sudski policajac u Odjeljenju sudske policija sudova Kantona Sarajevo, zamjenik zapovjednika u Odjeljenju sudske policija sudova Kantona Sarajevo, komandir Odjeljenja sudske policije u Vrhovnom sudu Federacije BiH, zapovjednik Odjeljenja sudske policije sudova Federacije BiH i Interventno-operativne jedinice Sudske policije Federacije BiH, pomoćnik glavnog zapovjednika Sudske policije Federacije BiH za operacije i sigurnost, te u zadnjem periodu dužnost zamjenika glavnog zapovjednika Sudske policije Federacije BiH.

Dugogodišnji je član Radne grupe Visokog sudskog i tužilačkog vijeća BiH za sigurnost pravosuđa u Bosni i Hercegovini, na listi je stalnih edukatora Centra za edukaciju sudija i tužilaca Federacije BiH za krivično pravnu oblast, te je autor ili koautor više objavljenih stručnih radova vezanih za sigurnost i zaštitu pravosudnih institucija i nosilaca pravosudnih funkcija u Bosni i Hercegovini, zaštitu svjedoka, kao i pravne i provedbene aspekte postupanja Sudske policije Federacije Bosne i Hercegovine u izvršenju odluka o oduzimanju nezakonito stečene imovine krivičnim djelom.

Pohađao je više osnovnih i naprednih obuka iz oblasti rada policije i rukovođenja u policiji, te je bio učesnik na više stručnih izlaganja, okruglih stolova, seminara i radionica organizovanih u zemlji i inostranstvu.

Oženjen je i otac dvoje djece.

 

(osolobodjenje.ba)

Pročitajte i ovo

Prava ljubav! Priča o Armini i Saudinu, slabovidnoj djevojci i slijepom mladiću iz Kiseljaka

Jedna divna priča o ljubavi, a o ljubavi treba pričati uvijek, našla se u Sarajevu. …