fbpx
Ponedjeljak , 22 Jula 2024
ff096fdfd93243b363d3

Zbog govora mržnje: Branko Stanić – Krepo podnio prijavu protiv Nedžada Imamovića

ff096fdfd93243b363d3

 ff096fdfd93243b363d3

Branko Stanić, predsjedavajući Opštiinskog vijeća Fojnica i predsjednik Opštinskog odbora HDZ-a BiH, je zbog govora mržnje i poticanja na nacionalnu netrpeljivost podnio mjerodavnim policijskim tijelima prijavu protiv Nedžada Imamovića. 

Podsjetimo, Imamović je u videouratku objavljenom na YouTubeu vrijeđao simbole hrvatskog naroda nazvavši ih zločinačkim. Učinio je to ispred spomenika poginulim hrvatskim braniteljima Fojnice. O prijavi koju je podnio te općenito ozračju u Fojnici razgovarali smo s predsjedateljem Općinskog vijeća i ratnim zapovjednikom HVO-a u Fojnici.

Vrijeđati nacionalna obilježja jednog naroda bi u svakoj pravnoj državi trebalo primjereno kazniti. Što je vama najteže palo u objavi Nedžada Imamovića u kojoj javno vrijeđa obilježja Hrvata Fojnice?

Stanić: Najteže mi je palo to što je pokazao visoku razinu mržnje prema nacionalnim obilježjima i simbolima svojih sugrađana hrvatske nacionalnosti i to ispred spomenika hrvatskim braniteljima koji je jedna od svetinja Hrvata ovog mjesta. Imamović kao i svi koji misle kao on, a nadam se da ih nema puno, morali bi znati da uvrede na račun spomenika vrijeđaju nacionalna osjećanja nas Hrvata Fojnice.

Što očekujete od istražnih tijela u ovom slučaju?

Stanić: Očekujem da počinitelja primjereno kazne jer javni izljev mržnje kojeg je pokazao traži adekvatnu društvenu reakciju. U pitanju je vandalski čin pojedinca kojeg je potrebno sankcionirati u duhu suživota na ovim prostorima.

Mnogi će Fojničani na pitanje tko je zapravo Imamović odgovoriti da je riječ o osobi koja je neubrojiva i s kojom niko ne želi imati posla. Kakva su Vaša saznanja?

Stanić: Moja su saznanja ista. Međutim, to ga ne opravdava. Ako je psihički rastrojen ili bolestan onda se treba liječiti, a ukoliko nije onda nek odgovara za izljev mržnje kakav u Fojnici, bez obzira na krvav rat kojeg smo imali, nije bilo nakon rata.

Kakve su reakcije Fojničana s kojim ste kontaktirali nakon što su vidjeli Imamovićevu objavu na You Tubeu.

Stanić: Većina je ogorčena. Među njima je načelnik Sabahudin Klisura koji je također zgrožen ovim činom. Iskreno vjerujem da i većina ostalih građana Fojnice islamske vjeroispovijesti i bošnjačke nacionalnosti ne dijele mišljenje Nedžada Imamovića, odnosno ne gaje mržnju prema obilježjima svojih sugrađana hrvatske nacionalnosti. Na potezu su policija i tužiteljstvo od kojih se očekuje istraga o javnom izljevu mržnje i netrpeljivosti Nedžada Imamovića prema svetinjama i obilježjima hrvatskog naroda, piše Artinfo.

Pročitajte i ovo

Američki predsjednik Joe Biden se povukao od nove utrke za Bijelu kuću

Američki predsjednik Joe Biden se povukao od nove utrke za Bijelu kuću. U svojoj izjavi, …