fbpx
Petak , 26 Aprila 2024
4 719x463

Heroji Fojnice: Remzija Hajdarević Džo

4 719x463

 4 719x463

U današnjem životu rijetko čujemo za prave i istinske junake, a još teže imamo priliku i čast da se upoznamo sa jednima od takvih.
 
Remzija Hajdarević Džo je jedan od junaka našega doba kojemu se ne može naći ratna mrlja nego samo ratna herojstva i zasluge.
 
Rođen je u Tjentištu kod Foče 1959. godine. Od samoga početka rata u istočnoj Bosni uključuje se u odbranu države Bosne i Hercegovine.
 
Svojom borbenošću, hrabrošću, ratnim djejstvima, taktikama, odmah na početku rata se iskazao kao vrhunski, neustrašivi borac i ratni vođa.
Nakon pada linija ARBiH u istočnoj Bosni od daleko naoružanije agresorske vojske RS-a, Remzija i njegovi borci se pridružuju drugim jedinicama Armije RBiH.
 
Iako se nalazio na proputovanju kroz Fojnicu, nije znao da će tu ostaviti svoj život, ali i da će ostaviti neizbrisiv trag na sve Fojničane kojima je Bosna i Hercegovina na prvom mjestu.
 
Napadom HVO-a na fojničke jedinice ARBiH u mjesecu julu, započinje teška borba za očuvanjem Fojnice u rukama ARBiH, a samim time i u okviru multietničke Bosne i Hercegovine.
 
Na lokalitetu Jezernice se formira izviđačko-diverzantski vod na čelu sa Remzijom Hajdarevićem Džoom.
 
Krenuli su u odbranu Fojnice, gdje su pod naletom svoje jedinice i neustrašivih boraca poput rahmetli Kenana Memije, rahmetli Hasiba ef. Mujića, rahmetli Jasmina Hodžića Jale padale kote Vran Kamen, Matorac, Obijest, Gruda, Runjevica, Veselica…
 
Na lokalitetu Gareži, kobnog 24. jula 1993. godine, poginuo je Remzija Hajdarević Džo. Remzija je poginuo, ali je postao besmrtan u srcima pravih Fojničana. Iako je u Fojnici boravio samo mjesec dana, borio se je za ovaj grad kao što se je borio za svoje Tjentište i svoju Zelengoru.
 
Iza Remzije je ostala supruga Mediha i sin Emdžad kojeg, također, prijatelji zovu Džo.
 
Posthumno, Remziji je dodijeljen 1994. godine zlatni ljiljan. Njegovi saborci su mu podigli spomen ploču na lokalitetu Jezernice odakle je i počeo njegov ratni „blitzkrieg“ u Fojnici.
 
remzija 617x463
(Sin Emdžad i supruga Mediha)
 
Ukopan je u haremu u Prokosu. Na zahtjev njegove porodice, mezar je izmješten prije par godina i sada je svoj posljednji smiraj našao u Šehidskom mezarju Kovači gdje se nalazi među najboljim sinovima naše Bosne i Hercegovine.
 
Svojom ljubavlju prema državi, Fojnici za koju je dao i svoj život, Remzija Hajdarević Džo, definitivno, zaslužuje epitet velikog Heroja Fojnice.  
 
remzija3 617x463
remzija2 617x463
(Sa obilježavanja 16. godišnjice od smrti Remzije Hajdarevića Džoa)
 

Pročitajte i ovo

Islamska zajednica u BiH: Cijena kurbana za ovu godinu 490 KM

Rijaset Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini na jučerašnjoj redovnoj sjednici usvojio je Prijedlog za …