fbpx
Četvrtak , 25 Aprila 2024
indira

Indira Pašalić: Kako ćete lahko saznati da li vas vaše dijete voli!?

indira

 indira

Kod djece u periodu 3., 4. godine javlja se intenzivnija potreba za crtanjem. U tom periodu, obično nastaju prvi ozbiljnjii samostalni radovi malih – velikih umjetnika. Dječija umjetnost nastaje na različitim površinama, a najčešće je to zid, pogotovo ako nema nikoga u blizini da spriječi nastajanje ozbiljnog umjetničkog djela.
 
Dijete radije crta na vertikalnim površinama nego na listu papira koji je položen na stol. Kada crta na vertikalnim površinama, ima bolju koordinaciju oka i ruke, pa je crtež precizniji. Na poslijetku, svi veliki slikari koriste štafelaje. Crtež može dosta pomoći osobama koje rade sa djecom za procjenu intelektualnog razvoja djeteta. 
 
U tu svrhu, najčešće se koristi Goodenough test – crtež ljudske figure. Crteži djece sa slabijim ili sporijim intelektualnim razvojem liče na crteže djece niže hronološke dobi nego crtežu vršnjaka. Ovom aktivnošću djeca razvijaju grafomotoriku jer da bi se crtalo mora se razvijati fina muskulatura ruku.
 
Slikanje kod djeteta ne govori samo o njegovom intelektualnom razvoju nego i o emotivnom životu. Osobe koje rade sa djecom crtež koriste u dijagnostičke i terapijske svrhe. Djeca koja imaju zdravstvenih poteškoća koriste vrlo malo boja ili ne pokazuju interes za slikanje, a, također, i ako su tužna na crtežu će biti malo boja. 
 
Sve svoje strahove izražavaju crnom bojom ( strahkače, mrakače, babaroge i sve ono čime ih odrasli plaše ili sve ono što kod njih stvara emociju straha).  
 
Kuća, cvijeće, dimnjak iz kojeg ide dim, crveni krov, livada … govore o emocionalnoj stabilnosti djeteta. 
 
Rado crtaju do 10. – 12. godine, potom interes opada, a samo djeca koja pokažu sklonost i ljubav  prema bojama nastave da slikaju i u budućnosti. 
 
Slikanje je veoma dobro terapijsko sredstvo za psihičko i  emotivno rasterećenje djece. 
 
Ako želite da saznate kako ”kotirate” kod svojih mališana, zamolite ih da vam nacrtaju porodicu, mamu, babu, braću, sestre  itd. Osoba za koju su posebno emotivno vezani, bit će znatno veća od ostalih osoba na slici. 
 
Sve što vole i što ima dominantnu ulogu u njihovom životu bit će u većim gabaritima, pa pogledajte gdje ste u životu svoga djeteta.  Pomozite umjetnicima da se izraze, ne sputavajte ih i ne ometajte u radu.  
 
Pohvalite djelo, ponekad će na njemu biti par krugova, crtica, linija …, ali zamolite za interpretaciju djela jer svi ne vidimo isto. Pa zar nismo do sada vidjeli bezbroj slika i drugih umjetničkih djela koja liče crtežu vašeg djeteta, a da su potpisani nekim velikim zvučnim imenima poznatih umjetnika i pritom su izdvojene velike pare kako bi ta djela krasila zidove kuća imućnih ljudi. 
 
Ne dajite pare, imate umjetnika u kući, kada odrastu, odu, a vi nađete stari i pohabani blok, tek tada ćete osjetiti pravu vrijednost i značaj umjetničkog djela i neće vam biti potrebna dodatna objašnjenja. Sve će vam se samo kazati.
 

Pročitajte i ovo

Hadž će ove godine obaviti 14 Fojničana i Fojničanki

Nešto više od mjesec dana je ostalo do obavljanja 5. islamske dužnosti, hadždža. Sa fojničke …