fbpx
Subota , 20 Aprila 2024
sarajevo 11 883x463

Harun Pašalić: Šta je zajedničko grafitu, Holandiji i ordinaciji Bičakčić

sarajevo 11 883x463

 sarajevo 11 883x463

Grafiti na zidovima su simbol delikvencije, umjetnosti ili otpora. Osim, danas, sveprisutnog „Rulofa“, tri su grafita koja ću pamtiti čirav život i koji su i u Bosni i Hercegovini poprimili povijesnu notu.

Prvi grafit je legendarni odgovor na natpis „Ovo je Srbija“. Odgovor „Budalo, ovo je pošta“ je simbol inata i kulturnog marifetluka i šanerstva.

IMG 1637 635x300 980x463

Drugi grafit je „Welcome to Sarajevo“, napisan na ostatku zida porušene kuće na liniji razgraničenja u ratu. Simbol bujruma u pakao, ali, svejedno, bujrum.

welcome to sarajevo 695x463

Treći grafit je onaj u Srebrenici, napisan na zidu baze holandskog bataljona.

Taj odvratni grafit, napisan u vremenu kalvarije Bošnjaka u Srebrenici kaže da:“Bosanska djevojka smrdi, ima brkove i nema zube.“

Dutch Graffiti in Srebrenica Dutchbat Cowards Bosnian Girl 617x463

Upravo ovaj grafit nam je bitan za tekst i to njegov posljednji dio da bosanska djevojka nema zube što je napisao „hrabri“ holandski vojnik.

Zbog specifičnosti moga oboljenja, doktor me je uputio na liječenje zuba u ordinaciju „Bičakčić“ u Sarajevo. Došavši 15 minuta ranije prije zakazanog termina, sjedam u čekaonicu u kojoj sjedi čovjek srednjih godina, možda u kasnim 40-tim.

Ulazim u neobavezan razgovor pitajući za zdravlje, a on, na engleskom jeziku, kaže da ne razumije. Započinjemo razgovor na engleskom jeziku i kaže da je Holanđanin iz Eindhovena. Priprema se za operaciju na srcu, pa, prije operacije, mora „srediti“ sve zube.

Na moje pitanje, zašto u Sarajevu, zašto u Holandiji nije to završio, kaže:

– Komplikacije, moram operisati dva zuba, ali mora biti precizno u nanometar, pa mi moraju „roboti“ to učiniti. I moj stomatolog mi reče da se to, samo, radi u Houstonu u Americi i u Sarajevu. Pa, zbog blizine, Sarajevo je bilo logičan izbor – reče.

Odmah, na um, mi dolazi srebrenički grafit i paradoks istog.

Bosanska djevojka nema zube, reče srebrenički Holandez.

Možda u to vrijeme, ali, sada, Holanđani svoje zube „prave“ kod bosanskih djevojaka i momaka.

Volio bih da autoru srebreničkog grafita kažem:“Sve se vraća, sve se plaća, majmune!“

A, Marteenu iz ordinacijske čekaonice, želim uspješnu operaciju srca i brz oporavak. 

Pročitajte i ovo

Preminuo je Stjepan (Pero) Oroz iz Fojnice

Preminuo je Stjepan (Pero) Oroz iz Fojnice u 64. godini života. Ukop i misa zadušnica …