fbpx
Četvrtak , 28 Marta 2024
konakovic 694x463

Konaković: Ektremisti teroriziraju Bošnjake u Kiseljaku

konakovic 694x463

 konakovic 694x463

Premijer Vlade Kantona Sarajevo Elmedin Konaković ponovo se oglasio na društvenim mrežama. Ovaj put razlog nisu bile redukcije vode u Sarajevu i problemi u KJKP Vodovod i kanalizacija, već odnos prema Bošnjacima u Kiseljaku.

Njegovo obraćanje u nastavku prenosimo u cjelosti:

– Jučer smo džuma-namaz klanjali u džamiji u Kiseljaku. Dok nam iz susjedne Hrvatske stižu informacije o rastućem broju islamskih terorista u BiH, u Kiseljaku zaista ljude ekstremisti teroriziraju!

Nakon nekoliko pojedinaćnih slučajeva koji su uzburkali javnost, uvjerio sam se da to nije slučajnost. Organizirano se vrše napadi na Bošnjake u Kiseljaku i organizirano se njihova prava zabranjuju ili umanjuju.

Na samo pola sata vožnje od glavnog grada, fiskulturnu salu u osnovnoj školi bošnjačka djeca u toku devetogodišnjeg školovanja vide dva ili tri puta, nije im dozvoljeno korištenje sale. U općinskim strukturama do danas Bošnjaci nisu dobili mjesta koja im pripadaju. Vozač autobusa bošnjačku djecu istjera iz autobusa da se ne miješaju sa drugom djecom. U takvom okruženju naravno da lokalni kabadahija udari pokrivenu ženu. Škola u koju idu bošnjačka djeca je potpuno neuslovna, ali načelnik ni ne pomišlja da gradi veću i bolju. Ne dozvoljava čak ni da sami grade ljudi čija djeca idu u ovu školu, nijednu dozvolu neće izdati. Ne primjenjuje načelnik ni odluke visokog predstavnika ni Skupštine SBK-a da administrativno spoji škole.

Da li ovo možda zanima Čovića, Kolindu, Čavaru? Kakav stav imaju po ovom pitanju?

Pijani policajac već nekoliko dana poziva svaki dan majku sa malim djetetom na davanje izjave u policijsku stanicu radi remećenja javnog reda i mira. Šta je najčudnije od svega, nema zajedničkog djelovanja političkih subjekata koji bi trebali snažno da se usprotive ovim pojavama, probosanskih snaga koji glasno zagovaraju jednakost i ravnopravnost. Dok ovaj konstantan i rastući nacionalizam raste, uglavnom se utrkuju za pozicije, fotelje i beneficije. Bošnjački predstavnici u policiji naprasno idu na godišnji odmor, koalicije sa HDZ-om cvjetaju u okolnim gradovima u kojim je HDZ dobio svoje pozicije.

Ne talasaj, Bošnjo i Bosanac, izgubićes pozicije…

I još smo ekstremisti i teroristi. To smi mi. Meni je blizu, ja iduće sedmice poslije radnog vremena opet idem u Kiseljak. Lijepi bosanski gradić.

(faktor.ba)

Pročitajte i ovo

Džemat dobrih Bošnjaka u Richmond Hillu u Queensu u New Yorku

Ramazan u Americi (4) Džemat Bošnjačko-islamski kulturni centar Plav-Gusinje nalazi se u Richmond Hillu, Queens, …