fbpx
Četvrtak , 18 Aprila 2024
61264821 ambrozija 823x463

Ambrozija se širi Fojnicom!

61264821 ambrozija 823x463

 61264821 ambrozija 823x463

Ambrozija (lat. Ambrosia artemisiifolia) je biljka iz porodice Asteraceae. Na prostoru Bosne i Hercegovine poznata je i pod nazivima: fazanuša, fazanka, limundžik ili partizanka. To je veoma raširen korov i jedna od najraširenijih biljaka iz roda Ambrosia u Sjevernoj Americi i nekim dijelovima Evrope.
 
Polen ambrozije je jedan od najjačih poznatih alergenata. Sluznica organa za disanje je kontaktno mjesto gdje polen kod osjetljivih bolesnika pokrene alergijsku reakciju. Kao manifestacija alergije javlja se crvenilo očiju, suzenje, začepljenje nosa, svrab u nosu, kihanje, kašalj, otežano disanje, astma i promjene na koži i probavi. 
 
Prag koji izaziva alergijske reakcije je vrlo nizak, manje od 20 polenovih zrna po kubnom metru zraka. Danas se smatra da je oko 10% stanovništva alergično na polen ambrozije.
 
Štetnost ambrozije u poljoprivredi je velika, jer ona, zahvaljujući svom izuzetno jakom korjenskom sistemu i bujnoj vegetativnoj masi, iz zemljišta iznosi velike količine hranjivih materija, prouzrokujući time osiromašenje zemljišta. Osim toga, ambrozija je veoma jak kompetitor, zbog čega doprinosi značajnom smanjenju prinosa i kvaliteta biljnih kultura.
 
U Fojnici je, po statistici, oko 1200 stanovnika alergično na ambroziju što stvara velike probleme i za zdravstvene ustanove, ali i za ukupnu zdravstvenu sliku stanovništva.
 
zgrada fojnica
 
IMG 4105 823x463
 
Do sada su opština Fojnica i firma MSWOOD vršile, u kooperaciji, uklanjanje ambrozije i to u pojasu od Ostružnice do Alaupovke i na lokalitetu stare pilane gdje je ova biljka najviše i uočavana.
Ipak, problem je što nisu smjeli pristupiti privatnim površinama na kojima je uočena ambrozija.
 
Pošto su mjeseci august i septembar mjeseci u kojima ova najopasnija alergena biljka cvjeta, potrebno je vršiti njeno uništavanje.
 
Kako saznajemo, u narednih desetak dana će, ponovo, opština Fojnica i MSWOOD vršiti akciju uništavanja ove biljke te se nadamo da će u sklopu ove akcije se moći pristupiti i privatnim površinama kako bi broj zaraženih bio sveden na minimum.
 

 

Pročitajte i ovo

Islamska zajednica otvara prvi tržni centar u BiH, pogledajte kako izgleda

Izgradnja je koštala šest i po miliona KM, prostire se na tri duluma zemljišta i …