fbpx
Petak , 29 Marta 2024
djusa3 695x463

Prevara stoljeća: Nezaposleni Fojničanin dužan 8,79 miliona KM poreza državi!

djusa3 695x463

 djusa3 695x463

Redovno je na vrhu liste dužnika koju objavljuje Uprava za indirektno oporezivanje BiH (UIOBiH), ali osnivač i direktor ove firme nije klasični kriminalac ili uspješan biznismen koji je doživio poslovni kolaps. Fikret Polutan sa četiri razreda osnovne škole se u papirima vodi kao osnivač i jedno vrijeme direktor firme, a trenutna direktorica je supruga njegovog brata Sevdiha, osoba sa posebnim potrebama.

 Priču o poslovnim malverzacijama u ovoj kompaniji iza kojih je stajao preminuli Amir Pošković, a gdje je naivna porodica Polutan uz naknadu od 300 KM i motornu pilu iskorištena da sakrije pravog nalogodavca, Faktor je otkrio krajem 2015. godine i objavio u tekstu “Fikret Polutan otvorio dušu za Faktor: Firma iz podruma utajila 8 miliona maraka“.

 U identičnim problemima je bio i Fikretov drugi brat Salih Polutan koji se vodio kao osnivač firme Stećak koja na osnovu neplaćenog PDV-a državi duguje 4,2 miliona KM. Njega je kao osnivača i direktora “na papiru“ postavio Amir Pošković.

 Ali, sudbina se nasmiješila Salihu kojem je prošle godine došla potvrda iz Kantonalnog suda u Travniku da se protiv njega više ne vodi krivični postupak, te da nije okrivljeni za dugovanja firme Stećak.

– S obzirom na to da su naši predmeti identični a samo su firme različite, i meni su rekli da se nadam da će mi doći slična potvrda – optimističan je Polutan bio kada smo s njim razgovarali prošle godine.

 Solidarni dužnik

Ali umjesto pozitivnih vijesti, Fikreta je nedavno zadesila katastrofa. Dobio je obavijest u kojem ga UIOBiH predlaže kao solidarnog dužnika za firmu Đuša. Drugim riječima, vlastitom imovinom će odgovarati za dug firme Đuša i obavezan je platiti iznos od 8,79 miliona KM.

djusa 617x463

– Kako u postupku prinudne naplate dug nije namiren, kao posljedica vaše odgovornosti jer kao ovlašteno odgovorno lice-direktor d.o.o. u vrijeme kada je nastao dug, kao i u toku postupka prinudne naplate niste preduzeli odgovarajuće mjere iz vaše nadležnosti u cilju izmirenja obaveza dužnika po osnovu indirektnih poreza, to šef Grupe za prinudnu naplatu indirektnih poreza saglasno odredbi…predlaže vas kao solidarnog dužnika – stoji u pismu koje je nedavno dobio Fikret Polutan.

 Dalje piše da “ukoliko prihvatate odgovornost, obavezni ste dug u ukupnom iznosu od 8.796.972 KM uplatiti u skladu sa odredbama Pravilnika o uplaćivanju indirektnih poreza i ostalih prihoda i taksi koje naplaćuje Uprava za indirektno oporezivanje”.

 Ovo pismo je srušilo sve nade da bi UIOBiH mogla da prekine svojevrstan progon Fikreta Polutana, te da snage usmjeri na pronalazak kriminalne mreže koja je stajala iza jedne od najvećih poreznih utaja u BiH.

 – Evo me berem maline s djecom, a nedavno sam dobio pismo od UIOBiH u kojem me terete za milionski dug – kazao nam je Polutan.

 U strahu od prinudne naplate ne može se ni baviti nekim poslom jer se boji da bi mu poreznici sve uzeli.

– Sad ni ovce ne smijem čuvati da ih porezna ne uzme. I ova drva što nacijepam, ne smijem ni to kazati da radim, vidiš gdje sam ih sakrio iza kuće – govorio nam je Polutan prošle godine naslućujući katastrofu koja se sada i desila.

djusa2 695x463

 Jedino što on od imovine ima jeste trošna kuća koju je naslijedio od majke i u kojoj živi sa suprugom koja je preživjela rak, ali koji je na nju ostavio trajne fizičke i psihičke posljedice. S njima su i dva sina koja privode kraju obrazovanje u osnovnoj školi.

 Pravda za siromašne

 Sudbina ove porodice ostavlja otvorenim niz pitanja koja zadiru u suštinu trenutnog društvenog sistema BiH.

 Kao prvo, nadležne službe su “otkrile” dug tek kada je on dosegao astronomski iznos, i to nakon što je preminuo vlasnik “iz sjene” Amir Pošković. Drugo, do danas niko iz UIOBiH nije odgovarao zbog činjenice da ranije nisu otkrili ogroman dug ove firme. Treće, Tužilaštvo BiH kojem smo se i ranije obraćali nije poduzelo nikakve radnje na istraživanju ovog slučaja. Četvrto, nasljednici milionske imovine Poškovića nisu odgovarali niti se od njih potražuje dug, mada UIOBiH ukoliko se utvrdi povezanost Poškovića to ima pravo tražiti od nasljednika glavnog dužnika.

 Profesor Matej Živković za Faktor pojašnjava da u slučajevima poput ovih država može uvijek odustati od naplate svojih potraživanja od dužnika.

 – To se nerijetko i dešava u zemljama koje nemaju do kraja jasno razvijen sistem tržišne ekonomije, a posebno u slučajevima kompanija koje imaju određen državni ili nacionalni značaj. Ipak treba istaknuti da takvo ponašanje države, odnosno otpis dugova, stvara pojavu koncepta takozvanog moralnog hazarda. Naime, ako jednom otpišete dug jednoj kompaniji, i druge firme će isto očekivati. U takvoj situaciji, zašto uopće plaćati poreze? Konačno, ako ne rješavate obaveze prema državi, zašto biste rješavali prema drugim firmama koje imaju još manje raspoloživih instrumenata za naplatu – kazao je Živković.

 Dodaje i da je to recept za opću nesolventnost i generiranje nelikvidnosti i gubitka povjerenja u državne institucije i ekonomske instrumente. Ono što on ističe kao ključni aspekt problema jeste činjenica da ako dođe do zastare ili nemogućnost naplate duga, onda to treba predstavljati odgovornost onih koji nisu na vrijeme reagirali u smislu pokretanja mehanizama naplate.

Kao što vidimo, nadležni su pokrenuli mehanizam naplate, ali od Fikreta Polutana. Da li će on sa porodicom završiti na ulici jer ne može na vrijeme “prikupiti”“ više od 8 miliona KM, ostaje da se vidi.

U svim slučajevima nije iskorišteno pravo imenovanja solidarnog dužnika. Ali je ova mjera, kao svojevrsna metoda progona, primijenjena na Fikreta Polutana, stanovnika Fojnice koji sa četiri razreda osnovne škole, bolesnom suprugom, dvoje maloljetne djece i slabim primanjima mora isplatiti više od 8 miliona KM.

 

(Faktor.ba)

Pročitajte i ovo

Čavara ostao bez računa u banci i ne može primati plaću: Nijedna banka mu ne želi otvoriti račun

Predsjedavajući Predstavničkog doma Parlamenta BiH Marinko Čavara uputio je pismo Vijeću ministara BiH u kojem …