fbpx
Petak , 26 Aprila 2024
tatik 695x463

Tarik Dautović: Titovu ulicu u Sarajevu preimenovat ćemo u ulicu Alije Izetbegovića

tatik 695x463

 tatik 695x463

Vijećnik Stranke demokratske akcije (SDA) u Općinskom vijeću Općine Stari Grad Tarik Dautović najavio je promjenu imena ulice Maršala Tita u Sarajevu u ulicu Alije Izetbegovića.
 
Dautović je na svom Facebook profilu napisao kako je nova žičara u Sarajevu zasluga SDA i predsjednika Vlade Kantona Sarajevo citirajući pri tome riječ bivšeg reisu-l-uleme Islamske zajednice u BiH Mustafe Cerića koji je jednom prilikom izjavio: “Kome, ba, da se mi prilagođavamo”.
 
On se pohvalio i time što škola u Kantonu Sarajevo nosi ime Mustafe Busuladžića, najavljujući da će u budućnosti biti i škola koje nose ime Omera Stupca, Halida Kajtaza, Mehmeda efendije Handžića, Kasima efendije Dobrače.
 
“I Allaha mi ćemo uraditi sve da preimenujemo Titovu ulicu! Neće glavna sarajevska ulica nositi ime tog zločinca, diktatora, vođe totalitarističko-komunističko-zločinačko-ateističkog sistema koji je zatirao svako sjeme muslimanskog, bošnjačkog intelekta. Zvat će se Alije Izetbegovića. I nikome se nećemo pravdati i prilagođavati. Ovo govorim u ime nove generacije Bošnjaka”, napisao je Dautović.
 
Podsjećamo, još 2004. godine pokrenuta je inicijativa o preimenovanju Titove ulice u ulicu Alije Izetbegovića, ali do toga u konačnici nije došlo. Brojni građani Sarajeva tada su izrazili negodovanje zbog pokušaja da se glavna sarajevska ulice zove po prvom predsjedniku Republike BiH. 
 
Godine 2005. vlasti su pokušale preimenovati i Međunarodni aerodrom u Sarajevu u Međunarodni aerodrom Alija Izetbegović, ali je tadašnji visoki predstavnik međunarodne zajednice u BiH Paddy Ashdown to zabranio. 
 
Iza Ashdownove odluke stalo je Vijeće za implementaciju mira (PIC), uključujući i Ambasadu SAD-a u BiH.
 
(klix.ba)
 

Pročitajte i ovo

Učenici OŠ “Muhsin Rizvić” uživali u izletu u Sportskom rekreativnom centru Ajdinovići

Učenici šestog razreda Osnovne škole “Muhsin Rizvić” iz Fojnice imali su nezaboravan dan na godišnjem …