fbpx
Četvrtak , 28 Marta 2024
kozograd fojnica KONS01 617x463

Kozograd kod Fojnice – posljednje utočište kraljice Katarine

kozograd fojnica KONS01 617x463 Naša historija baš i ne pamti žene koje su imale neke značajne uloge u njenom kreiranju. Jedna od najpoznatijih i najčešće spominjanih jeste i jedina…

 kozograd fojnica KONS01 617x463

Naša historija baš i ne pamti žene koje su imale neke značajne uloge u njenom kreiranju. Jedna od najpoznatijih i najčešće spominjanih jeste i jedina bosanska kraljica Katarina Kosača. 
 
Njen ljetnikovac nalazio se na kosini Zec-planine, nadomak Fojnice i današnjoj javnosti poznat je kao Stari grad Kozograd. To je jedna od najslabije istraženih srednjovjekovnih utvrda u Bosni i Hercegovini.
 
Iz grada Kozograda bosanska kraljica je po dolasku Osmanlija na područje Bosne pobjegla u Dubrovnik, a potom i u Rim, napustivši svoju zemlju i svoj narod. 
 
Historijski spisi, od kojih se većina danas čuva u franjevačkom samostanu u Fojnici, potvrđuju da je u vrijeme nastanka Kozograda Fojnica bila pravo rudarsko i trgovačko mjesto.
 
Komisija za očuvanje nacionalnih spomenika BiH  2015. godine ovo arheološko područje proglasila je nacionalnim spomenikom.
 
Spisi potvrđuju da je Kozograd bio i sklonište Dubrovčana koji su se u njega sklanjali sa svojim dragocjenostima. U ovom ljetnikovcu nalazila se kancelarija i dvori u kojima je ranije stolovao i kralj Tomaš, a koji je po dolasku Osmanlija morao preći na Bobovac.
 
I sam ljetnikovac čiji tragovi su izbrisani zubom historije i nebrigom vlasti rađen je u duhu gotike, o čemu svjedoče ostaci ornamentirane plastike i fragment kamene plastične dekoracije gotičkog karaktera. 
Danas su vidljivi ostaci puta koji je spajao Kozograd s drugim dijelovima Bosne, a vidljivi su i tragovi vodovoda.
 
Danas je ovo arheološko nalazište potpuno devastirano i uništeno. Brigu o njemu niko ne vodi. Političari nadležnosti prebacuju sa jednog nivoa vlasti na drugi. 
U ovom slučaju utihnuli su i bh. istraživači koji nikada nisu vršili sistemsko istraživanje niti konzervatorsko –restauratorske radove. 
 
Da je više volje i mogućnosti Kozograd bi mogao biti pravo turističko središte, pogotovo ima li se na umu da je riječ o posljednjem prebivalištu bosanske kraljice Katarine, ali i nekadašnjoj službi bosanskog kraljevstva. 
 
Ljepota ambijenta i blizina skijališta „Fratarske staje“ mogu biti inicijalna kapisla za dodatna ulaganja i istraživanja zamka koji bi, da se nalazi u nekoj drugoj zemlji, sada bio poznata svjetska turistička destinacija.
 
kozograd fojnica KONS04 617x463
 
kozograd fojnica KONS05 617x463
 
kozograd fojnica KONS06 347x463
 
kozograd fojnica KONS07 549x398 639x463
 
 

Pročitajte i ovo

Džemat u Bronxu u New Yorku: Zajednica muslimana Sandžaka, Bosne, Kosova, Makedonije, Crne Gore…

Ramazan u Americi (3) Džemat Belmont Islamski centar (BIC) nalazi se u Bronxu, New York. …