fbpx
Subota , 20 Aprila 2024
dzamija

Odgovor na hutbu glavnog imama MIZ Fojnica

dzamija

 dzamija

Danas je, glavni imam MIZ Fojnica, učinio presedan i po prvi put se obračunao sa tekstovima na društvenim mrežama. I to putem hutbe, ne ostavljajući mogućnost za repliku ili direktan odgovor. Obračun je bio sa tekstom objavljenim na našem portalu gdje smo kazali da nije prikladno da se sjećanje na šehide Fojnice sastoji od dva događaja i to na prvom mjestu da bude turnir u stonom tenisu, a onda mevlud na Prokoškom jezeru.

Samim prozivanjem i ne ostavljanjem mogućnosti za odgovor, dužni smo i mi, kao redakcija koju čine visokoobrazovani Fojničani, da uputimo odgovor našem glavnom imamu.

Prije svega, čestitamo na aktuelnosti hutbe, sjajna je stvar da se govori o danima jula ‘93. i sjajna je stvar da ste se osvrnuli na aktuelnu situaciju u gradu, na društvenim mrežama… Čak je bilo i zadovoljstvo slušati Vašu hutbu, danas, jer su nam dosadile i dozlogrdile, inače, suhoparne hutbe skinute sa interneta ili prepisane iz nekih arhaičnih ćitaba.

Što se tiče Vašeg „opravdanja“ turnira u stonom tenisu, u smislu okupljanja omladine i govora o danima jula ‘93., ne osjećamo potrebu da to uopšte i komentarišemo jer bi to bio klasični sofizam.

Ne vidimo prikladan način kako bi tu istu omladinu osvjestili i probudili nacionalni ponos i sjećanje na juli ‘93. iz aneksa Čaršijske džamije. Pogotovo jer to niste ni najavili niti pozvali nekog od komandujućih iz tog perioda da im prenese istinu događaja koji su se u to vrijeme dešavali. Naravno, od Vas ne možemo to očekivati jer, nažalost, za vrijeme Vašeg službovanja u Dusini i Fojnici niste naučili ni nazive najvažnijih toponima Fojnice, a kamoli imena šehida i prvobranilaca grada.

Ako ste željeli napraviti odgovarajući program, bez ulaganja novca, mogli ste to uraditi na mnogo ljepši, kulturniji i vjerom protkani program.

Mogli ste organizovati Večer Kur'ana gdje bi svi fojnički imami učili ajete iz Božije Knjige i tada održali adekvatno predavanje. Zatim ste mogli pozvati sve borce i porodice šehida na mezarja poginulim šehidima Fojnice. Mogli ste organizovati memorijalni pohod na Jasikovicu, Vran Kamen, Matorac, Veselicu…

Mogli ste organizovati pohod na Jasikovicu i tamo održati historijski čas. Mogli ste posjetiti porodice fojničkih šehida, njihove majke, supruge, djecu… Tek tada ste mogli organizovati turnire u fudbalu, streljaštvu, košarci, odbojci, u stonom tenisu, u boćanju, u bacanju pogleda u vis itd. Tek tada jer postoje mnogo preče stvari.

Vama neka je svaki hajr, ali upamtite, IMAM je vođa, a ne poslušnik koji se krije iza nečijih skuta ili lutak koji ispunjava tuđe ambicije.

Pročitajte i ovo

Preminuo je Stjepan (Pero) Oroz iz Fojnice

Preminuo je Stjepan (Pero) Oroz iz Fojnice u 64. godini života. Ukop i misa zadušnica …