fbpx
Srijeda , 24 Aprila 2024
kenan 884x463

Heroji Fojnice: Kenan Memija

kenan 884x463

 kenan 884x463

Memija Kenan je rođen 17.05.1968. godine u Fojnici. Dijete mahale, dijete Muslinovca i čaršije. Osnovnu školu završava u Fojnici, a zatim srednju metaluršku školu i stiče zvanje KV žičar. Nakon srednje škole upisuje Višu medicinsku školu, ali smrt oca i majke ga primorava da se rano zaposli i da studiranje ostavi po strani.

Kenan je bio vrsni sportista, karataš i fubaler. U mlađim naraštajima je igrao kao napadač da bi u seniorskoj konkurenciji igrao na poziciji centralnog odbrambenog igrača. I to veoma uspješno. Godine 1990. Odlazi na probu u ljubljansku Olimpiju i umjesto potpisivanja ugovora, vraća se u Fojnicu jer se miris rata već osjećao u zraku.

Prije samog izbijanja rata, Kenan se dobrovoljno prijavio u jedinice Teritorijalne odbrane, a prije toga je bio i član Patriotske lige. Kao dobrovoljac je odlazio da brani Igman od srpskočetničkih snaga. Nakon eskaliranja sukoba između ARBiH i HVO-a, vraća se u Fojnicu da brani svoj grad. Bio je komandir grupe interventnog voda čiji je vođa bio heroj odbrane Fojnice Remzija Hajdarević Džo.

Nakon pogibije Džoa, Kenan preuzima poziciju komandira interventne jedinice. Kenanova jedice su redom osvajale kote koje su bile pod kontrolom HVO-a, Vran Kamen, Matorac, Obijest, Gruda, Runjevica, Veselica… I tada Fojnica postaje slobodan grad za sve njene građane.

U novembru 1993. Krenula je ofanziva bojovnika HVO-a, potpomognuta artiljerijom četnika. Velika bitka se vodila za Jasikovicu, odnosno Citonju. Borci Armije Republike Bosne i Hercegovine su bili pred porazom, ali u pomoć im stiže jedinica Vojne policije na čelu sa Kenanom. Bitka se vodila 3 dana, Jasikovica je odbranjena, ali Kenan biva pogođen metkom u srce.

kenan2 262x463

 Poginuo je 12.11.1993. godine u 25. godini života. Za svoje zasluge u ratu, dodjeljen mu je Zlatni ljiljan i interventna jedinica fojničke 310. brdske brigade je dobila naziv po rahmetli Kenanu.

U Kenanovu čast se ovaj vikend igra i memorijalni, 23. po redu, fudbalski turnir. Kenana će se oni koji vole Fojnicu uvijek sjećati, ali, nažalost, Kenan bi bio tužan i ljut kada bi vidio nas, koji smo ostali, kako ne vodimo računa ni pomena o njemu i ostalima koji su svoju krv i život utkali u slobodu u kojoj mi danas uživamo.

Keno, neka ti je lahka zemlja bosanska i uživaj u ljepotama Dženneta jer da nije bilo tebe i tvojih saboraca iz ARBiH, ne bi bilo ni nas.

Pročitajte i ovo

Merjema Karalić: Mlada doktorica iz Kiseljaka i ponosni nosilac “Srebrene značke” Univerziteta u Sarajevu

Danas vam donosimo priču o Merjemi Karalić, naša vrijedna i posvećena 27-godišnja doktorica svakako da …