fbpx
Četvrtak , Januar 23 2020
slapovi2 823x463

Slapovi Kozice mamac za turiste i izletnike

slapovi2 823x463

 slapovi2 823x463

Zbog bogastva svojih prirodnih ljepota, Fojnica bi morala biti većim slovima upisana na svim turističkim kartama i češća destinacija ljubitelja prirode, odmora, rekreacije, planinarenja, lovaca, ribolovaca jer u Fojnici na svakom koraku ima nešto novo, nešto zanimljivo, Fojnica je mali bosanski gradić gdje se diše punim plućima. 

Mnogi su opisali Fojnicu, i njen kraj, a naš pisac i putopisac Alija Isaković očaran ljepotom Fojnice je zapisao da iz ovog grada „Ne može se produžiti, ne može se otići dalje, može se samo ostati…“. Tu se ne dolazi onako, već sa razlogom, a razloga ima zaista mnogo. 

Dođete li u Fojnicu, a ne posjetite neke od prirodnih dragulja Fojnice, mnogo ste propustili. Jedan od tih dragulja su i slapovi Kozice dragulja fojničkih rijeka, na kojoj se nalazi nekoliko očaravajućih slapova visine od 5-20 metara. Samo putovanje ka slapovima Kozice je putešestvija.

 Prvo se  mora ići asfaltnim putem preko izletišta Malkoč do odmorišta Vladića vrh gdje se putevi razdvajaju u četiri pravca. Do slapova vodi dosta dobar makadamski put preko sela Dragačići, a dalje nakon pređenih oko 700 metara veoma lošeg makadamskog puta stiže se do slapova Kozice koji su od Fojnice udaljeni oko 12 kilometara.

Prvi utisci impresioniraju. U debeloj hladovini stoljetnih šuma, niz strme litice stijena obrušavaju se u pjenušavoj kristalno čistoj vodi nekoliko manjih i dva veća slapa. Zastaje dah od prelijepog prizora i huka vode, visine sa kojih padaju, brojnih rukavaca i kristalnih kapljica koje kao da sijevaju pomješane sa sunčevim zrakama koje su se probile kroz krošnje bukava i jelika.

slapovi 617x463

Voda najprije ide mirno, pa ubrzava, kao da uzima zalet i priprema za skok a onda kao da maše i pozdravlja i žuri na svoj dalji put krivudajući između stijena i drveća, pjevajući svojim žuborom najljepše pjesme dalje putem do Majdana i Kaćuna, Lašvanske doline i dalje i dalje.

Zbog svoje nepristupačnosti, Slapovi Kozice su slabo poznat lokalitet i veoma malo poznata destinacija, a ima se šta vidjeti i doživjeti, ljepota slapova Kozice, dragulja fojničkih rijeka.

Pročitajte i ovo

Fojnica bogatija za 13 novih lovaca

Fojničko Lovačko društvo “Divokoza”, ovih dana je postalo bogatije za 13 novih lovaca. Naime, lovačkom …