fbpx
Četvrtak , 25 Aprila 2024
zijo3 347x463

Fojničani u dijaspori (br.6): Zijad i Habiba Varka

zijo3 347x463

 zijo3 347x463

U novom članku o našim Fojničanima u dijaspori, govorit ćemo o Zijadu Varki. Zijo je sin Mehe Varke, rođen je u Fojnici 19. maja 1974. godine. Kao dječak i mladić pohađao je školu i mekteb u Fojnici. Bio je poznat po svome prelijepom, slavujskom glasu i učestvovao je na takmičenjima u učenju Kur'ana.

U 23. godini se oženio sa Varka rođ. Ribo Habibom koja je rodom iz Mehurića kod Travnika. Vjenčali su se 05. oktobra 1997. godine i samo dva mjeseca poslije svadbe, tačnije 22. decembra odlaze u Švicarsku.

zijo 347x463

Prvu godinu boravka u švicarskoj, naš Zijo, je učio njemački jezik i počeo raditi u kuhinji u jednom restoranu. Tu se kratko zadražao jer 1999. Se zapošljava u firmi Vinora za izradu PVC folija u kojoj je radio sve do prošle godine kada prelazi u firmu Sukano sa sjedištem u Schindellegi.

Supruga Habiba je radila 22 godine u firmi u Joni, gradu u kojem ona i Zijo sa svojom djecom žive, ali zbog djece i njihovog odgoja radi sada posao „od kuće“.

Iz svojeg divnog i skladnog braka, ovaj prelijepi bračni par, ima troje djece. Najstarija je kćerka Varka Semra koja je rođena 09. maja 1999. u gradu Uznach, Švicarska. Pohađala je školu u mjestu Rapperswil-Jona i apsorvirala 31. juna 2017. Godine. Kao ekonomista je već počela raditi u bolnici Linth -Uznach u odsjeku za finansije.

zijo2 617x463

Sin Emir je rođen 09. februara 2008. godine, također, u Uznachu, pohađa osnovnu školu i hobi mu je karate u čemu je veoma uspješan. Prije mjesec dana, osvojio je drugo mjesto na karate turniru u svojoj kategoriji od 3600 učesnika. Emir je i prije dva mjeseca ušao u Kur'an, savladavši arapsko pismo i već veoma tečno i lijepo uči kur+anske ajete, kao i njegov babo.

Najmlađi član ove lijepe porodice je momčina Amir koji je rođen 11. januara 2012. godine koji je sada prva godina predškolskog odgoja.

zijo4 347x463

Porodica Varka pripada bošnjačkom džematu Ricken u čijem su radu itekako aktivni. Tako je naš Zijo mujezin u ovom džematu na džuma i bajram namazima.

Za kraj, bitno je kazati da Zijad i njegova porodica, veoma često, posjećuju svoje rodne krajeve, čak i više puta godišnje. Zijo ne zaboravlja mjesto iz kojeg potiče, ali ni Fojnica ne zaboravlja njega. Nadamo se da će i dalje sa svojom prelijepom i čestitom porodicom biti dostojan reprezent svoga grada, države i muslimana u Švicarskoj. 

 

Pročitajte i ovo

Merjema Karalić: Mlada doktorica iz Kiseljaka i ponosni nosilac “Srebrene značke” Univerziteta u Sarajevu

Danas vam donosimo priču o Merjemi Karalić, naša vrijedna i posvećena 27-godišnja doktorica svakako da …