fbpx
Petak , 26 Aprila 2024
kadira.pasic mehmedagic 398x463

Heroji ulice: Kadira Pašić-Mehmedagić

kadira.pasic mehmedagic 398x463

 kadira.pasic mehmedagic 398x463

Kadira Pašić-Mehmedagić je bila dugogodišnja direktorica Zavoda za zbrinjavanje mentalno invalidnih lica Fojnica, žena koja je svoj cijeli radni vijek provela imponujući autoritetom, požrtvovanošću, nesebičnim zalaganjem za svakog čovjeka, radnim elanom i nepresušnom energijom, srdačnošću i ljubavlju prema osobama sa posebnim potrebama, djeci, omladini i odraslim.

kadira2 361x463

Radni vijek je započela kao upraviteljica Doma za ratnu siročad u Mostaru, a potom svoj rad nastavlja u nekadašnjem Domu za mušku mladež u Dusini kod Fojnice gdje je od male bolnice stvorila ugledan Zavod sa boljim uslovima smještaja za sve njegove korisnike zbog čega je odlikovana brojnim priznanjima među kojima svakako zavrijeđuju da se istaknu: orden rada sa srebrnim vijencem, orden republike sa bronzanim vijencem, orden republike sa bronzanim zracima i druga. U ratnom periodu kao istinski borac za čovjeka, radeći kao predsjednica općinske organizacije Crvenog krsta/križa pomaže svima kojima je pomoć bila neophodna na čemu joj odaju priznanja mnoge strane i domaće humanitarne i druge organizacije koje se zalažu za život dostojan čovjeka među kojima su: priznanje počasni građanin grada Leverkuzena, priznanje Norveške narodne pomoći, kanadskog bataljona u BiH i druga. 

kadira3 694x463

Njenom zaslugom danas Fojnica ima dva savremena zavoda Drin i Bakoviće. Sve do poslednjeg dana života ostala je vezana ljubavlju sa fojničkim zavodima, odnosno korisnicima i uposlenicima. Gospođa Kadira Pašić-Mehmedagić 1986. godine proglašena je ženom godine u SFRJ, a također i u Federaciji Bosne i Hercegovine i to 2000-te i 2004-te kada joj je uručeno priznanje „nagrada za životno djelo“.

kadira4 690x463

Srce tete Kadire je prestalo da kuca 15. juna 2006. godine i ovom objavom obilježavamo 11 godina od njenog preseljenja na Bolji svijet.

Zbog svega nabrojanog, svih postignuća, nagrada i ljubavi prema svima kojima je pomoć potrebna, teta Kadira je definitivno heroina našega grada i ulica.

Pročitajte i ovo

Islamska zajednica u BiH: Cijena kurbana za ovu godinu 490 KM

Rijaset Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini na jučerašnjoj redovnoj sjednici usvojio je Prijedlog za …