fbpx
Četvrtak , 28 Marta 2024
cefte

Heroji ulice: Dževad Mujkanović – Ćefte

cefte

 cefte

Za nastavnika Dževada Mujkanovića ne znamo kada je rođen. Znamo da ima preko 65 godina, a ispod 70. Ali za njegov duh, godine su nebitne i ne voli o njima da govori. Dževad Mujkanović, od milja zvani Ćefte je danas penzioner. Penziju je zaradio kao nastavnik fizike u Osnovnoj školi Muhsin Rizvić gdje ga se svi sjećaju kao pomalo strogog nastavnika u čiju čast su napisani stihovi koji su ostali urezani u dio zida zgrade Osnovne škole. Stih glasi: Fizika je zakon, fizika je moć, ko je ne nauči, kod Ćefteta, neće proć’. Dok je bio nastavnik, nije volio da bude upitan sa pitanjem “Kako ste” i odmah bi odgovarao “Što, jesi li doktor?” te isto tako bio je strah i trepet nama maloljetnicima koji bi ostajali poslije akšama u videoteci Dina. Nastavnik Dževad bi ušao u videoteku i sve nas osnovce “potjerao” kućama jer nije red da mi u to doba budemo vani.

Ipak, nastavnik Dževad će ostati više u sjećanju kao sportski entuzijasta koji je 70-tih godina osnovao ženski fudbalski klub “Fojnica” koji se takmičio u ženskoj Prvoj ligi u Jugoslaviji i gdje su tri fudbalerke iz Fojnice bile reprezentativke Jugoslavije.I poslije rata je nastavio sa radom, u ŽNK “Ljiljanke”, a kasnije ŽNK “Bosanke” koje su u bosanskoj ženskoj ligi osvojile fantastično drugo mjesto.

I dan danas, iako je ušao u malo ozbiljnije godine (iako to ne da nastavnik Dževad kazati), ide u teretanu, džogira i vodi zdrav život.

P.S. Možda nam nekada i nije bilo drago kada nas naruži ili kada nam drži predavanje o tome kao se treba ponašati, ipak sve je to dio ličnosti Dževada Mujkanovića. Sve su te osobine jednoga čovjeka kojih ćemo se jednoga dana sa sjetom prisjećati.

Pročitajte i ovo

VAR stiže u Premijer ligu BiH!

VAR videotehnologija (Video Assistant Referee), sistem koji glavnom sudiji tokom utakmice pomaže da riješi dvojbene …