fbpx
Subota , 27 Aprila 2024
zernada

Fojničani u dijaspori (br.3): Elvir i Zernada Mehanović rođ. Pašić

zernada Elvir i Zernada Pašić-Mehanović sa kćerkama Aminom i Sarom

 zernada

U trećem dijelu našega serijala o Fojničanima u dijaspori  govorit ćemo o porodici Mehanović koja živi u Sjedinjenim Američkim Državama. Šef Odjela za bošnjačku dijasporu, Mensur Pašalić, kako smo ranije pisali, nalazi se u dvosedmičnoj posjeti Sjevernoj Americi i u okviru svoga puta posjetio je i Salt Lake City gdje se susreo sa bošnjačkom zajednicom koja živi u tom gradu.

zernada2

Posebno srdačan i emotivan susret je bio sa porodicom Mehanović, sa Elvirom i Zernadom. Elvir je rođen u Pečuju, Novi Travnik i u Americi živi od 2000.-te godine. Njegova supruga, Zernada, je naša Fojničanka, kćerka Salke i Muvedete-Vede Pašić. Zernada je rođena 1981. godine i sa Elvirom se vjenčala 2006. godine. Iz svoga lijepoga i skladnog braka dobili su troje djece, međutim tragičnim slučajem, koji se desio prije tri godine, izgubili su svog 7-godišnjeg sina Šaćira. Iako poljuljani ovom tragedijom, znajući da je Šaćir sada prelijepa Džennetska ptica, odlučili su se na gradnju hajr-česme pred njegovu dušu. Hajr-česma će biti napravljena ispred nove džamije u Salt Lake City-ju i svojim izgledom će biti vjerna replika Sarajevskog sebilja.

zernada3

                                        (Džamija ispred koje će biti hajr-česma)

Elvir i Zernada, danas imaju dvije predivne kćerkice, Aminu koja ima 5 godina i Saru koja ima 2 godine. Veoma je bitno kazati da u Salt Lake City-ju živi i Elvirov brat Juso i sestra sa svojim porodicama. Svi oni zajedno su nezaobilazan dio bošnjačke zajednice u ovome gradu te da su se svojim životom, trudom i zalaganjem iskazali kao fantastičan primjer porodica koje rade na očuvanju naše bosanske i bošnjačke tradicije i u dalekoj Americi.

zernada4

(Elvir Mehanović, Mensur Pašalić, gl. imam Bošnjaka Sjeverne Amerike Sabahudin Ćeman, Elvirov brat Juso Mehanović)

Nadamo se da će i dalje nastaviti da budu ponos našeg grada i države te im želimo svu sreću u životu jer su to zaslužili.

 

 

Pročitajte i ovo

Islamska zajednica u BiH: Cijena kurbana za ovu godinu 490 KM

Rijaset Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini na jučerašnjoj redovnoj sjednici usvojio je Prijedlog za …