fbpx
Petak , 29 Marta 2024
lokmic 693x463

Eldan Lokmić – grobar Reumala

lokmic 693x463

 lokmic 693x463

Iako sam upozoren da ne pišem ovaj tekst jer bi posljedice mogle biti nesagledive, odlučio sam da ipak objavim ovaj članak jer osjećam da je to moja ljudska, građanska i vjerska obaveza. Ono što se mjesecima priča po kuloarima, po kućama, kafanama, a posebno u samom Reumalu jeste da je Reumal u velikim finansijskim problemima. Razlog zašto se ne smije izaći u javnost sa time jeste strah od osvete, odmazde nad onim koji se usudi podići glas. Ipak, uvijek postoji neko ko se boji samo Dragog Boga.

Od početka ćemo, Reumal je najpoznatija medicinska, rehabilitaciona ustanova u državi, ali i šire. Radnici Reumala (doktori, fizioterapeuti, kuhari, konobari…) su prepoznatljivi kao najljubaznije osoblje sa kojima se gosti susreću i po riječima gostiju, nigdje im nije ljepši odnos od strane osoblja kao odnos od Reumalovih uposlenika. Reumal svoju reputaciju osim prelijepoj Fojnici i njenom Bogom danom izvoru termalne vode, definitivno duguje samo svojim radnicima. Radnicima čije su plate na današnjem vremenu mizerne, ali i sa takvim platama imaju srce puno dobrote za svoje goste i osmijeh za svakog putnika namjernika.

Trud i zalaganje radnika biva iznevjereno od strane generalnog direktora Eldana Lokmića. Čovjeka koji je na ovoj poziciji već 20-tak godina i koji je na ovu poziciju došao posredstvom prijatelja koji se danas nalazi na hlađenju u KPZ Zenica. Za vrijeme njegovog direktorovanja, Eldan Lokmić, je samo dvije ili tri godine uspio poslovati u plusu. Ostalo vrijeme je samo bio minus i minus. I to neopravdani minus. Kada nas je vlada Kantona Sarajevo počastila imenovanjem Lokmića za ministra u KS, Reumal je počeo poslovat pozitivno pod vodstvom dr. Elvedina Kape. Ali nakon neuspješne dvije godine u KS, g. Lokmić se vraća u Fojnicu da zauzme mjesto generalnog direktora jer tu mu je najljepše i najsigurnije.

Imenovanjem novog upravnog odbora Reumala, počinje finansijski sunovrat Reumala. Pod vođstvom Lokmića podigli su kredit od 19 miliona KM bez saglasnosti opštine Fojnica koja je 100% vlasnik Reumala. Kao razlog podizanja kredita navedena je obnova hotela i izgradnja novoga bazena. Bazena koji je koštao (po papirima) oko 2 miliona KM. Za usporedbu, za 2 miliona KM se može napraviti zgrada od 120 stanova. I molim, g. Lokmića i upravni odbor, da nam ne vrijeđaju inteligenciju kada kažu da je novi bazen koštao tolike novce. I gdje jue ostatak novca, u šta je uložen, za koga i u čijim je džepovima i koja je poslovna logika praviti bazen, a radnicima plate dovesti u pitanje.

Istovremeno, dopušta dokapitalizaciju Reumalovih sestrinskih firmi od strane kladionica i njihovih vlasnika. O pričama kako g. Eldan ima kuće na moru, vikendice na planinama, stanove u inostranstvu, ne želim da govorim. Ali zar nije korupcija pa čak i bezobrazluk da Reumal bude finansijer državnog takmičenja u skijanju u kojem se takmiči Lokmićev sin.

I još jedna stvar, Reumal je žila kucavica Fojnice, a Lokmić ne živi u Fojnici i samim time ne zna šta narod osjeća i koliki je strah ako se Reumalu šta desi.

Ako želiš dobro Reumalu, napusti ga i dopusti Fojničanima da se brinu o onome što smatraju srcem i dušom grada.

Pročitajte i ovo

Čavara ostao bez računa u banci i ne može primati plaću: Nijedna banka mu ne želi otvoriti račun

Predsjedavajući Predstavničkog doma Parlamenta BiH Marinko Čavara uputio je pismo Vijeću ministara BiH u kojem …