fbpx
Nedjelja , 10 Decembra 2023
90888374

Slapovi Kozice – dragulj fojničkih šuma

90888374Prelijepa priroda srednjobosanskog gradića Fojnica, oduvijek je privlačila pažnju svih koji su makar jednom prošli ovim krajem. U moru prekrasnih pejzaža: planina, jezera, potočića i termalnih izvora, nekako po strani svih ovih godina ostao je prelijepi krajolik planinske riječice Kozice koja su u velikom padu spušta praveći nekoliko krasnih slapova.

U blizini Fojnice (11 km) kod sela Dragačići na lokalitetu Pridoli nalaze se slapovi na rječici Kozica koji svojom ljepotom odavno privlače pažnju mnogim ljubiteljima prirode. Ambijent čine tri manja slapa i jedan veći, visine oko 20 metra i izvanredan su motiv za fotografisanje.

Voda najprije ide mirno, pa ubrzava, kao da uzima zalet i priprema za skok a onda kao da maše i pozdravlja i žuri na svoj dalji put krivudajući između stijena i drveća, pjevajući svojim žuborom najljepše pjesme dalje putem do Majdana i Kaćuna, Lašvanske doline i sve dalje i dalje.

Pogled se pruža do tvrđave Kašteli na Zahoru, i dalje dolinom riječice Kozice.Zastaje dah od prelijepog prizora i huka vode, visine sa kojih padaju, brojnih rukavaca i kristalnih kapljica koje kao da sijevaju pomješane sa sunčevim zrakama koje su se probile kroz krošnje bukava i jelika.

90888385Do slapova iz Fojnice se stiže asfaltnom cestom do raskršća Dragačići – Vladići, a dalje dobrim makadamom pogodnim i za male aute. Kod slapova na manjem platou je kutak za odmor posjetilaca: hladnjak, korito s izvorskom vodom i ognjište. Slapovi se vide sa vidikovca na uređenoj stazi.

Svi oni koji žele da se spuste u podnožje slapova trebaju biti vrlo oprezni zbog mogućeg poskliznuća na strmom terenu!

Pročitajte i ovo

Teleperformance Dan otvorenih vrata u Fojnici

Sprichst du Deutsch? Njemačka kompanija traži “pojačanje“, raditi možete iz svih dijelova BiH Teleperformance, njemačka …